Банкам наказали довго жити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам наказали довго жити

Валюта
18644
Відсутність чітких критеріїв рекапіталізації комерційних банків уже стала причиною розладу між Національним банком і Мінфіном
З чуток, на попередніх консультаціях про список банків, що потребують держпідтримки, в урядовий список не потрапили "Родовід Банк", Укрпромбанк і Імексбанк.
Як повідомило високопоставлене джерело в Кабінеті міністрів, на консультаціях між представниками Мінфіну і НБУ розглядалися два списки на рекапіталізацію. У списку центробанку опинилися всі шість банків із групи найбільших і великих, що подали клопотання на рекапіталізацію (від імені Укрпромбанку, "Надра" і "Родовід Банку" клопотали тимчасові адміністратори, від імені Імексбанку, Укргазбанку і "Фінанси та кредит" запит робили акціонери). Однак в урядовому списку частини банків не виявилося.
Джерела стверджують, що прихильності Мінфіну не удостоїлися три банки: "Родовід Банк", Укрпромбанк і Імексбанк. "Вони були в списку НБУ, але не потрапили в перелік Мінфіну", - говорить чиновник.
У самих вищезгаданих банках про непогодженість позицій НБУ і Мінфіну поки не знають. Тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Віктор Кравець заявив, що подав клопотання про рекапіталізацію банку із вказівкою необхідного уливання в капітал на рівні 3,196 млрд. грн. "Я не чув про те, що банк не внесений у списки. Робота триває", - стверджує пан Кравець.
У прес-службі Укрпромбанку відповіли, що не мають інформації про відсутність банку в списку, затвердженому урядом на рекапіталізацію. А в Імексбанку заявили, що акціонери підписали звернення до уряду із проханням підтримати банк капіталом, і на попередньому етапі переговорів була отримана згода влади.
У свою чергу, учасники ринку вже обговорюють між собою можливість того, що на першому етапі рекапіталізації уряд стане співвласником тільки найбільших комерційних банків. Тому рішення щодо "Родовіду" та Імексу поки відкладене. У випадку ж з Укрпромбанком не виконується критерій "прийнятної вартості санації банку коштами держбюджету" - згідно зі звітом тимчасового адміністратора Олександра Майданюка, банку з капіталом 1,6 млрд. грн. потрібне додаткове уливання до 7 млрд. грн.
"Нацбанк і Мінфін насамперед чекають, щоб визначилися акціонери ПриватБанку. Якщо вони попросять у держави підтримки, то постане питання про достатність ресурсів для інших банків", - говорить голова правління однієї з найбільших вітчизняних фінансових установ.
Його колега з банку з іноземним капіталом вважає, що якщо уряд буде погоджуватися з усіма клопотаннями акціонерів, то банкіри вишикуються в чергу. "Це ж елементарно: видаєш великі безповоротні кредити, а потім здаєш банк державі, - іронізує фінансист. - Але реалії такі, що державних грошей на всіх явно не вистачить".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас