RosUkrEnergo не зверталось в арбітраж з позовом про незаконне заволодіння "Нафтогазом" 11 млрд куб. м газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

RosUkrEnergo не зверталось в арбітраж з позовом про незаконне заволодіння "Нафтогазом" 11 млрд куб. м газу

Енергетика
692
Швейцарська компанія RosUkrEnergo A.G. не зверталася в Стокгольмський арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті Швеції з позовом про незаконне заволодіння НАК "Нафтогаз України" 11 млрд куб. м природного газу, що раніше належали газотрейдеру, повідомив виконуючий обов'язки голови правління НАК Ігор Діденко в ефірі телеканалу Tbi.
"Не існує позову з приводу 11 млрд (кубометрів газу) у Стокгольмському суді", - сказав він.
Діденко уточнив, що під час організаційного засідання стокгольмського трибуналу 24 березня 2009 року сторони висунули всі пред'явлені один одному позови. Зокрема, RUE висунула позови про нарахування НАК пені і штрафних санкцій у розмірі $600 млн, $55 млн і $20 млн.
"А ще є зустрічні позови "Нафтогазу" до RosUkrEnergo, а саме на $62 млн, $118 млн, розрив транспортного контракту, розрив контракту на зберігання. От ми вже нарахували мінімум сім позовів між нами… Але позову дефінітивного із приводу претензій щодо некоректності пересування 11 млрд кубометрів м газу від RosUkrEnergo до НАК "Нафтогаз України" не існує взагалі", - додав в.о. голови правління українського держхолдингу.
За його словами, два позови об'єднані в один процес і будуть розглядатися влітку 2009 року, при цьому рішення буде винесено не раніше 2010 року. Інші позови будуть розглянуті тільки в наступному році.
Діденко також висловив упевненість у прийнятті стокгольмським арбітражем рішень за всіма позовами на користь НАК "Нафтогаз України".
"Ми сподіваємося, що всі позови будуть на нашу користь, оскільки, підписавши договір переуступки, ми в легальному режимі стали власниками контракту між "Газпромом" і RosUkrEnergo. А шведське право не тільки додержується казуїстики юридичної, - воно розглядає матеріально-економічну складову домовленостей. Отож, у контрактах між RosUkrEnergo і "Газпромом" взагалі ніяких штрафних санкцій немає і неприродно, щоб RosUkrEnergo, маючи відповідний контракт із нами, виставляло нам божевільні штрафні санкції, виходячи з 180% річних", - відзначив в.о. голови "Нафтогазу України".
"Я думаю, що шведські арбітри правильно розберуться і НАК "Нафтогаз України" буде зі своїми грішми, - підсумував Діденко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас