Фондовий ринок США цього тижня зіштовхнеться з перешкодами у вигляді слабкої звітності та статистики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок США цього тижня зіштовхнеться з перешкодами у вигляді слабкої звітності та статистики

Фондовий ринок
292
Американський фондовий ринок, що вже три тижні поспіль демонструє зростання, може зіштовхнутися з перешкодами цього тижня, пише MarketWatch.
Негативними для ринку акцій можуть виявитися як фінансова звітність деяких компаній, так і заяви країн G20 за підсумками саміту, що відкривається в четвер, а також березневі дані з безробіття в США.
"Підйом фондового ринку за останні три тижні був максимальним з 1938 року, - відзначає глава Johnson Illington Advisors Хью Джонсон. - Попереду нас очікують серйозні проблеми, і, здається, прийшов час для перепочинку".
Dow Jones Industrial Average за підсумками минулого тижня виріс на 6,8%, Standard & Poor's 500 - на 6,2%, Nasdaq - на 6%. З початку березня підйом Dow Jones склав 10,1%, S&P - 11%, Nasdaq - 12,2%.
Тим часом у п'ятницю фондовий ринок США впав, індекси знизилися в середньому на 2%, що змусило багатьох експертів заговорити про можливе закінчення ралі, з огляду на наближення сезону корпоративної звітності.
"У лютому і на початку березня низка великих банків опублікували оптимістичні прогнози, що й спровокувало ралі, - говорить глава підрозділу американських акцій Deutsche Bank Оуен Фітцпатрик. - Ділова активність у галузі, навіть незважаючи на деяке покращення в березні, залишається слабкою, і це позначиться у фінансових показниках компаній та їх прогнозах".
"Все це стане холодним душем для ралі на фондовому ринку", - відзначає експерт.
Так, наприклад, Accenture Ltd., один з найбільших у світі постачальників комп'ютерних послуг, понизив прогноз прибутку і продажів на 2009 рік, відзначивши, що погіршення ситуації в економіці сприяє скороченню попиту на комп'ютерне обладнання. Виторг компанії, відповідно до її прогнозу, збільшиться цього року на 4%, раніше очікувалося зростання на 10%.
Особливий інтерес цього тижня викликає звітність таких компаній, як Research In Motion Ltd., Micron Technology, Monsanto.
Позитивний вплив на ринок можуть зробити результати слухань у Конгресі з питання ринкової переоцінки активів банків, які, можливо, дозволять їм припинити списання всіх токсичних активів, пише газета.
Саміт G20, який відбудеться 2 квітня, може висунути на передній план низку базових протиріч із питань торгівлі та валютної політики, з огляду на заклики, що пролунали минулого тижня, глави китайського центрального банку Чжоу Сяочуаня до створення нової загальносвітової валюти.
"Це все перешкоди, - говорить Джонсон. - Вони будуть створені не тільки економічними даними і корпоративною звітністю, але й заявами щодо валютної політики. Починають все більше проявлятися протиріччя з низки базових питань".
Статистичні дані з економіки США, які будуть опубліковані цього тижня, як очікується, покажуть подальше погіршення ситуації на ринку праці. Безробіття, згідно із прогнозом експертів, опитаних Bloomberg, у березні склали 8,5% порівняно з 8,1% у лютому. Кількість робочих місць в американській економіці скоротиться цього місяця ще на 660 тис., прогнозують аналітики.
Міністерство праці США оприлюднить дані з безробіття 3 квітня о 16:30.
Американські підприємства, імовірно, продовжать скорочувати свій штат, а також урізати обсяги виробництва на тлі падіння продажів, як усередині країни, так і за кордоном. Як очікується, ділова активність у виробничому секторі продовжила знижуватися в березні.
Індекс виробничої активності, що розраховується Інститутом управління поставками (ISM Manufacturing) збільшився цього місяця до 36 пунктів порівняно з 35,8 пункту в лютому. Значення індексу в 50 пунктів і нижче говорить про погіршення ситуації в галузі. Значення цього індикатора буде опубліковано 1 квітня о 18:00.
"Ця рецесія є найширшою і найглибшою з часів Другої світової війни, - відзначає старший економіст Wachovia Corp. Марко Вітнер. - Те, що зазвичай відбувається під час рецесій - це різке погіршення ситуації у виробничому секторі".
3 квітня о 18:00 Інститут управління поставками оприлюднить також березневий індекс ділової активності у сфері послуг США (ISM Non-Manufacturing). Активність у секторі послуг, як очікується, продовжила знижуватися в березні шостий місяць поспіль. Цей індикатор, згідно із прогнозом аналітиків, збільшився до 42 пунктів порівняно з 41,6 пункту в лютому.
ВВП США знизився на 6,3% у четвертому кварталі минулого року, що стало найслабшим показником для економіки країни з 1982 року. У той же час останні звіти з роздрібних продажів, а також ринку житла були оптимістичними, підтримавши прогнози відновлення економіки у другій половині року.
Президент США Барак Обама з моменту вступу на цю посаду в січні 2009 року вже почав низку заходів щодо подолання рецесії, зокрема, прийняв програму стимулювання економіки обсягом $787 млрд.
Міністерство фінансів США і Федеральна резервна система (ФРС) також уживають зусилля для підтримки фінансової системи і кредитного ринку.
Індекс споживчої довіри в США в березні, як очікується, збільшився до 28 пунктів порівняно з 25 пунктами місяцем раніше.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас