"Ъ": Нафтотрейдери закривають збиткові нафтотермінали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Нафтотрейдери закривають збиткові нафтотермінали

Енергетика
553
Українські нафтотрейдери закривають приналежні їм нафтобази. Так один з найбільших гравців ринку – "Запоріжнафтопродукт" – оголосив про закриття 16 нафтобаз. Його прикладу збираються піти інші компанії, так що до кінця року кількість нафтобаз скоротиться на третину. Учасники ринку пояснюють це тим, що старі термінали були розраховані на приймання нафтопродуктів по залізниці, а доставляти по ній паливо після підвищення тарифів стало невигідно.
Рішення про закриття 16 з 17 приналежних компанії нафтобаз акціонери ВАТ "Запоріжнафтопродукт" (учасники ринку пов'язують його з акціонерами ПриватБанку) прийняли на зборах 25 березня, говориться в п'ятничному повідомленні ВАТ. Усі вони розташовані в Запорізькій області і займалися оптовою та роздрібною торгівлею нафтопродуктами – їх подальше функціонування визнане недоцільним.
Утримувати старі нафтобази, побудовані ще при СРСР і розраховані на приймання нафтопродуктів по залізниці, після підвищення тарифів на перевезення цим видом транспорту стало збитково, пояснили в компанії "Сентоза" (акціонер "Запоріжнафтопродукту"). "Запоріжнафтопродукт" – не єдина компанія, що закриває нафтобази. За даними Мінпаливенерго, торік було закрито 11 терміналів для зберігання нафтопродуктів, а в 2009-му очікується закриття ще до 100. "Одна з наших нафтобаз зараз простоює, оскільки обладнана під доставку нафтопродуктів по залізниці, - говорить директор мережі АЗС 'Донецькойлсервіс' Віктор Мартиросян. - Витрати на перевезення палива по залізниці зараз обходяться в півтора рази дорожче, ніж при використанні бензовозів. Ми шукаємо покупця для нафтобази, але, якщо не знайдемо, простіше буде закрити її, ніж утримувати". Торік найбільші нафтові компанії зверталися до уряду з вимогою знизити тарифи на перевезення нафтопродуктів по залізниці, але їх прохання залишилося без розгляду.
Обсяг ринку нафтопродуктів в Україні торік склав $11,2 млрд у роздрібних цінах. Країна споживає близько 16 млн т нафтопродуктів на рік. За даними Мінекономіки, сьогодні в Україні працюють більше 5,5 тис. АЗС і 312 нафтобаз, що належать 493 компаніям.
Невигідно і реконструювати старі нафтобази: будівництво нового терміналу обходиться в $5-7 млн, як і переустаткування старого, відзначає гендиректор мережі АЗС "Галич-Петроль" Богдан Радько. А директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн стверджує, що надалі кількість терміналів у країні повинна скоротитися. "Нинішня система нафтобаз дісталася нам від СРСР, коли кожне велике автотранспортне підприємство або великий колгосп мав по терміналу, - говорить він. - У європейських країнах система доставки нафтопродуктів працює зовсім по-іншому: існує один великий термінал на регіон, нафтопродукти на ньому зберігають усі працюючі на місцевому ринку нафтотрейдери, які доставляють і забирають паливо, як правило, автомобільним транспортом". Заступник гендиректора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев прогнозує, що через три-чотири роки в Україні залишиться 20-25 великих терміналів, у будівництво яких будуть інвестувати найбільші нафтотрейдери.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас