Газ і тепло подорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ і тепло подорожчають

Енергетика
1621
Підвищивши ціни на газ і тепло кінцевому споживачеві, уряд має намір розрахуватися з російським постачальником енергоресурсів. Самі працівники теплокомуненерго вважають, що такі заходи лише ускладнять ситуацію з розрахунками.
Кабмін доручив профільним міністерствам і відомствам підготувати до 15 квітня графік поетапного підвищення цін на газ для підприємств комунальної теплоенергетики. А до червня місцева влада повинна затвердити графік підвищення тарифів на теплоенергію і послуги з гарячого теплопостачання. Відповідні доручення МінЖКГ, Мінпаливенерго і Нацкомісії регулювання енергетики, спрямовані "на стабілізацію фінансового становища "Нафтогазу України", викладені в постанові Кабміну №237.
Крім того, згідно з текстом документа, НКРЕ рекомендується змінити порядок установлення роздрібних цін на природний газ для населення за рахунок введення двох категорій споживачів: тих, хто використовує газ для приготування їжі і підігріву води (крім опалення), і тих, хто використовує блакитне паливо для опалення і підігріву води ("комплексні" споживачі). Постанова також передбачає, що "Нафтогаз" повинен протягом року розробити механізм, що забезпечує в повному обсязі розрахунки за газ із боку підприємств ТКЕ, аж до залучення ними позикових коштів.
Піднімаючи ціни підприємствам ТКЕ на газ, Кабмін розраховує на збільшення надходжень на рахунки "Нафтогазу", які необхідні йому для своєчасних розрахунків з "Газпромом". Нагадаємо, що рівень цих розрахунків з боку теплокомуненерго досяг критичної межі.
Відзначимо, вартість блакитного палива для ТКЕ населення, що йде на потреби, залишилася на рівні грудня минулого року - 872, 78 грн. за тис. куб. м. У той час як для бюджетних організацій і госпрозрахунку вона була підвищена із січня 2009 р. до 2570 грн. за тис. куб. м.
У профільних міністерствах поки немає погодженої позиції, наскільки, коли й у якій складовій буде підвищена ціна газу для ТКЕ. Не займалося питанням підвищення і нової диференціації роздрібних цін на газ для населення і НКРЕ. "Обговорення цієї нової методики ще не було і відповідних розрахунків ми поки не проводили", - говорить начальник управління цінової та тарифної політики нафтогазового комплексу НКРЕ Володимир Семенець.
Правда, у середині січня голова НКРЕ направив у Кабмін лист, у якому запропонував увести згадану дворівневу схему і підвищити у два етапи ціни на газ: першої категорії до 773,44 грн. за тис. куб. м, а другої - до 1273 грн. за тис. куб. м. Таку ж ціну на газ із 1 травня передбачалося встановити для ТКЕ (для потреб населення).
Між тим у теплокомуненерго вважають, що заходи уряду не вирішать проблем сектору, а, навпаки, ускладнять і без того катастрофічну ситуацію з розрахунками: "Платоспроможність населення падає. А від підвищення тарифів упаде ще. Відповідно, і рівень наших розрахунків з НАК погіршиться. Це біг по колу", - говорить начальник економічного відділу "Луцьктеплокомуненерго" Ольга Кравчук.
З нею погоджуються в Луганському ТКЕ, відзначаючи, що навіть при "найм'якішому" перегляді цін на газ і тарифів підприємства ТКЕ опиняться в скрутному становищі. "У попередні роки рівень оплати за надані нами послуги коливався в межах 80-82%, а зараз досягає лише 53%. Причому не платять усі групи наших споживачів - і бюджетники, і госпрозрахунок, і населення", - констатує заступник директора "Луганськкомуненерго" Лідія Стригун. "Якщо платоспроможність буде і далі падати, наша кредиторська заборгованість за енергоносії ще більше підвищиться. І з15 жовтня будемо топити в кімнатах дровами", - журиться Стригун.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас