Die Welt: Американську валюту чекають сутінки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Die Welt: Американську валюту чекають сутінки

Валюта
17039
Внаслідок глобальної фінансової кризи світову валютну систему очікує епохальний перелом, вважає впливова німецька газета.
Слідом за економічним спадом у Сполучених Штатах тепер і американський долар ризикує втратити свою лідируючу позицію. Китай і Росія вимагають позбавити долар статусу світової резервної валюти.
Обидві держави побоюються потрясінь на міжнародних валютних ринках, і ці страхи не позбавлені підстав. Росія і КНР тримають значну частину своїх валютних резервів у доларах. На КНР припадає третина світових валютних запасів – два трильйони доларів.
У російській скарбниці, незважаючи на недавні втрати, усе ще перебувають 380 мільярдів доларів. Таким чином, російські доларові резерви - треті за розміром у світі. У цілому мова йде про 2 трильйони 800 мільярдів доларів, які можуть почати рухатися, якщо долар втратить своє домінуюче становище.
Голова китайського Центробанку Чжоу Сяочуань заявив, що нинішня криза вимагає створення нової міжнародної резервної валюти. У довгостроковій перспективі експерти розраховують на посилення ролі євро. На даний момент близько чверті світових валютних запасів зберігаються в євро. Експерти світових ринків вважають грошову політику стражів європейської валюти більш стабільною, ніж політику американців. У доповіді Deutsche Bank вказується, що частка євро у світових валютних запасах до початку наступного десятиліття може підвищитися до 30 - 40 відсотків.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас