Fitch прогнозує нейтральний вплив модернізації ГТС за рахунок ЄС на кредитоспроможність "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch прогнозує нейтральний вплив модернізації ГТС за рахунок ЄС на кредитоспроможність "Нафтогазу"

Енергетика
220
Міжнародне рейтингове агентство Fitch прогнозує, що значні інвестиції і реформа газотранспортної системи Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" у рамках декларації між Європейською комісією та Кабінетом Міністрів від 23 березня будуть мати нейтральний вплив на кредитоспроможність компанії. Про це говориться в повідомленні Fitch.
Агентство відзначає, що пропоновані зміни можуть підвищити прозорість, ефективність і стабільність транзитних операцій "Нафтогазу", однак після збільшення капітальних вкладень може суттєво зрости співвідношення між капіталом компанії та обсягом позикових коштів (левередж), а також залишаться проблеми кредитоспроможності, що стосуються різниці між вартістю газу та тарифами реалізації.
Важливою умовою для фінансування, на думку Fitch, є виконання "Нафтогазом" газової директиви ЄС від 2003 року, згідно з якою газотранспортні компанії повинні мати прозорі газові системи з відкритим доступом і справедливим ціноутворенням, а також повинні бути відділені з функціональної і правової точок зору від власників мереж.
Агентство вважає, що ГТС із відкритим доступом, що працюватиме на основі недискримінаційних умов і ціноутворення, значно збільшила б прозорість НАК.
Однак, залежно від структури потенційного кредитування з боку міжнародних фінансових організацій, вплив на левередж "Нафтогазу" може бути настільки значним, що, можливо, стане противагою будь-яким позитивним моментам від реформи ГТС із погіршенням кредитоспроможності компанії.
Директива ЄС від 2003 року не вимагає поділу власності, і Fitch очікує, що при поділі у функціональному та правовому плані "Укртрансгаз" (оператор ГТС, дочірня компанія НАК) залишиться повністю консолідованою структурою.
"При нових капвкладеннях у розмірі 5,55 млрд. доларів, фінансованих за рахунок запозичень, загальний борг "Нафтогазу" виріс би більш ніж у чотири рази відносно рівня кінця 2007 року, суттєво підвищивши левередж компанії", - вважає Fitch.
Більше того, агентство не очікує, що основні проблеми кредитоспроможності, такі як занижені внутрішні тарифи на газ і прострочення платежів з боку муніципальних споживачів, будуть вирішені за рахунок поліпшення роботи ГТС.
Fitch не береться прогнозувати будь-який вплив на кредитоспроможність із боку можливих інвестицій і реорганізації "Укртрансгазу" до 2011 року.
Як повідомляло агентство, за підсумками міжнародної конференції 23 березня була підписана спільна заява між Кабміном і ЄК.
Україна зобов'язалася забезпечити незалежність оператора ГТС, прозорість і відкритість позичальника, призначеного для здійснення модернізації ГТС, надавати третім сторонам доступ до сховищ на прозорих комерційних умовах і під контролем регуляторного органу.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас