Ющенко закликає ЄС сприяти розробці газових родовищ шельфу Чорного моря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко закликає ЄС сприяти розробці газових родовищ шельфу Чорного моря

Енергетика
313
Президент Віктор Ющенко закликає країни Європейського Союзу сприяти розробці газових родовищ шельфу Чорного моря. Про це говориться в статті Ющенка, яку він написав для The Wall Street Journal, оприлюдненій на офіційному сайті Президента.
Ющенко відзначив, що співробітництво України і ЄС у газовому питанні може захистити взаємні інтереси та зменшити зайві суперечки з Росією в газовому питанні.
На його думку, єдиний, конкурентний газовий ринок допоміг би деполітизувати газові відносини ЄС і Росії зі значними зовнішньополітичними вигодами для Європи та підвищив би безпеку поставок для всіх європейських споживачів газу.
"Європейська енергетична співдружність є наріжним каменем для цієї концепції, але її діяльність повинна виходити за межі тільки лібералізації ринку та мати більш активні і практичні форми співробітництва", - говориться в статті.
Президент відзначив, що ЄС може допомогти транзитним країнам, таким, як Україна, зменшити залежність від російського газу, і уразливість від енергетичного шантажу.
"Один зі способів зменшити залежність від Росії та у той же час важлива частина політики будь-якої країни, яка планує надовго вперед, - це диверсифікованість. У випадку України це, наприклад, наші ще не розроблені запаси газу в Чорному морі, які потрібно оцінити і почати розробляти разом з Європою", - вважає Ющенко.
При цьому він відзначив, що покладати всю надію на газ - це не вихід.
"Наголос варто зробити на більш чисті технології. Усі ми в Європі можемо повчитися один в одного заради зміни пропорції в наборі джерел енергії на користь поновлюваних. Інакше кажучи, обмеження глобального потепління і підвищення нашої енергетичної безпеки можуть іти пліч-о-пліч", - сказав Президент.
На його думку, ЄС має можливість змінити динаміку енергетичних відносин у Євразії.
Як повідомляло агентство, Кабінет Міністрів затвердив новий робочий проект облаштованості Одеського та Безіменного газових родовищ шельфу Чорного моря, згідно з яким загальна кошторисна вартість проекту збільшується на 28,77% або на 247,193 млн. гривень у порівнянні з показниками, затвердженими в 2007, до 1 105,966 млн. гривень.
Загальні прогнозні запаси континентального шельфу України становлять 1,7 трлн. куб. м газу.
Піковий видобуток на Одеському і Безіменному родовищах складе 1 млрд. куб. м на рік.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас