Росію чекає нова девальвація рубля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росію чекає нова девальвація рубля

Валюта
7447
Учасники організованої холдингом "ФІНАМ" конференції "Російська економіка лягла на дно?" вважають, що в 2009 році девальвація рубля може продовжитися. Центробанк РФ докладе всіх зусиль, щоб утримати встановлену межу валютного коридору, але його можливості протистояти негативним тенденціям в економіці обмежені.
"До кінця року я вважаю подальшу девальвацію рубля цілком можливою. По-перше, в умовах очікуваного затяжного спаду у світовій економіці зниження цін на нафту залишається цілком можливим сценарієм, по-друге, різке скорочення імпорту в січні-лютому відображає розпродаж накопичених запасів і стиснення банківського кредитування - у міру хоча б деякого поліпшення ситуації в економіці можна чекати скорочення торговельного профіциту", - вважає аналітик компанії "Совлінк" Ольга Біленька.
Директор департаменту стратегічного аналізу компанії ФБК Ігор Ніколаєв також звертає увагу на наслідки антикризової програми: "Справа найближчих місяців - подальша девальвація рубля. От коли передбачені антикризовою програмою сотні млрд. рублів знову підуть в економіку - тоді рубель і почне знову слабшати. Крім того, неможливо стратегічно уявити перспективу, коли економіка стрімко падає, а курс національної валюти - росте".
Більш оптимістичний стратег ІК "ФІНАМ" Володимир Сергієвський: "Стабільність курсу рубля прямо залежить від ціни нафти. Думаю, що навіть при негативному розвитку ситуації ЦБ буде втримувати бівалютний кошик у межах установлених раніше меж". Його підтримує керівник відділу економічного аналізу МДМ-Банку Микола Кащеєв: "ЦБ може припинити будь-які наміри, а ціна гіпотетичної девальвації занадто велика".
Однак експерти солідарні в тому, що Центробанк РФ буде обмежувати масштаби зміцнення рубля, яке може негативно відбитися на виконанні бюджету. Відносно долара рубель може почувати себе більш упевнено, ніж відносно євро. "Тут дві протидіючі тенденції. По-перше, політика незабезпеченої емісії ФРС наводнює ринок доларами, їх може бути надлишок. По-друге, однаково Trys - єдиний глобальний притулок на сьогодні. Але будь-який апетит до ризику тягне долар униз - як і вигідно уряду США", - розповів п. Кащеєв.
Втім, на думку п. Ніколаєва, обвалу американської валюти чекати не варто: "Можливо, що якийсь час долар ще буде слабшати. Але вже досить скоро і США зрозуміють, що друкування нових трлн. доларів - це все-таки "мінус". А реальна основа долара - поки ще найпотужніша економіка у світі - вона зберігається. Так що ні в який обвал долара я не вірю". Оцінки перспектив російського фондового ринку також обережні. "Фондовий ринок зараз, скоріше, відображає ситуацію на сировинних і валютному ринках. А в банківській системі при зовнішніх ознаках стабілізації очікується досить напружений період - зростання корпоративних дефолтів, зниження вартості застав, виснаження капіталу... На короткострокових проміжках часу фондовий ринок може ігнорувати ситуацію в економіці, але навряд чи це може тривати довго", - вважає п. Біленька.
Таке ж бачення й у п. Сергієвського: "Березневе зростання було обумовлено очікуваннями нормалізації ситуації в глобальному фінансовому секторі. Ситуація в реальному секторі економіки як і раніше залишається обтяжливою, у зв'язку із чим ми оцінюємо ймовірність корекції російського ринку як високу".
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас