Точка зору: Реорганізація НАК "Надра України" може мати згубні наслідки для компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Реорганізація НАК "Надра України" може мати згубні наслідки для компанії

Енергетика
1124
Реорганізація Національної акціонерної компанії (НАК) "Надра України" може привести до згубних наслідків для компанії, вважає директор департаменту геології та виробництва НАК Микола Зюзькевич.
"Суть тут проста - прибрати до рук обладнання для розвідувальних робіт "Надр", хоча воно вже зносилося відсотків на 99, а також фахівців, які будуть його обслуговувати. Решту - на вулицю", - сказав він в інтерв'ю газеті "Дело".
За словами М.Зюзькевича, ініціатором реорганізації "Надр України" є представник НАК "Нафтогаз України". "Не можу назвати конкретної людину, але ініціатором є представник "Нафтогазу", - сказав він.
Служби НАК "Надра України" готують пропозиції щодо її реорганізації, однак у компанії, як відзначив М.Зюзькевич, у цей час відчувається напруга.
"Поки в компанії відчувається тільки загальна напруга. Наші служби готують пропозиції щодо реструктуризації, але я не ознайомлений з ними. З чуток, буде створена геологорозвідувальна структура", - сказав Зюзькевич.
Коментуючи інформацію про те, що Міністерство палива та енергетики України наполягає на передачі функцій з розвідки родовищ вуглеводнів від НАК "Надра України" "Нафтогазу України", він відзначив, що не бачить у цьому нічого доброго.
"Геологія в них завжди буде на другому плані. Коли другий план, не чекай від цих змін нічого доброго", - сказав Зюзькевич, додавши, що "Нафтогаз" займатися геологією не буде, це йому ні до чого".
"Він зацікавлений лише в розвідці на працюючих родовищах, які вже приносять прибуток", - вважає Зюзькевич.
Він нагадав, що "Надра України" володіють правом на дослідження 360 родовищ, 240 з яких перебувають у виробничій розробці. На більшості з них відкрито геологорозвідувальне будівництво.
При цьому Зюзькевич поскаржився на недостатнє фінансування компанії.
"Для забезпечення роботи наших підприємств необхідно 300 мільйонів гривень на рік. Торік нам виділили з бюджету 14 мільйонів", - сказав Зюзькевич.
Як повідомлялося, президент України Віктор Ющенко 28 лютого указом доручив уряду в місячний термін розглянути доцільність функціонування Національної акціонерної компанії "Надра України".
Президент доручив уряду, зокрема, вивчити доцільність створення державного комітету як центрального органа виконавчої влади з геологічного вивчення і забезпечення раціонального використання надр, діяльність якого може направлятися і координуватися Кабінетом міністрів через міністра охорони навколишнього природного середовища.
НАК "Надра України" у цей час об'єднує 14 дочірніх підприємств, у тому числі "Чернігівнафтогазгеологія", "Полтаванафтогазгеологія", "Кримгеологія", "Західукргеологія", "Центрукргеологія", "Миргороднафтогазрозвідка", "Полтава РГП", "Балакліяпромгеофізика", "Горліврозвідка", "Житомирбуррозвідка", "Надраресурс", "Проектний інститут "Укргеолбудпроект", "Агрогеофізика" і "Укргеолреммаш".
Уряд України створив компанію "Надра України" у жовтні 2000 року з метою підвищення ефективності управління державними підприємствами геологорозвідки. У цей час НАК є одним з найбільших нафтогазовидобувних підприємств України.
НАК "Надра України" завершила 2008 рік із чистим прибутком 0,267 млн грн, тоді як за підсумками 2007 року компанія одержала чистий збиток у розмірі 24,004 млн грн. Її чистий дохід торік скоротився на 1,4% (на 4,187 млн грн) – до 289,08 млн грн.
НАК "Надра України" в 2008 році збільшила видобуток природного газу на 16,8% у порівнянні з 2007 роком - до 381,556 млн куб. м, знизивши видобуток нафти з газоконденсатом на 19,7% - до 62,225 тис. тонн.
Міністерству охорони навколишнього природного середовища належить 100% акцій НАК.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас