НБУ песимістично дивиться на майбутнє валютного ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ песимістично дивиться на майбутнє валютного ринку

Валюта
20023
За попередніми даними Нацбанку, оприлюдненими вчора, дефіцит платіжного балансу країни в перші два місяці 2009 року склав 3,938 мільярдів доларів, що майже у вісім разів більше від показника аналогічного періоду 2008 року (503 мільйона доларів). Торік рахунок поточних операцій (експорт-імпорт товарів і послуг, грошові перекази) був негативним - 1,978 мільярда доларів, а рахунок операцій з капіталом і фінансовими операціями (прямі, портфельні інвестиції та позики) - позитивним - 1,475 мільярда доларів. Зараз же спостерігається зворотна тенденція: профіцит поточних операцій склав 562 мільйона доларів, а дефіцит операцій з капіталом - 4,5 мільярди доларів.
Дефіцит платіжного балансу 4 мільярди доларів покривав Нацбанк - його резерви за цей період знизилися на 5,084 мільярда доларів, у тому числі в результаті продажу валюти - на 3,341 мільярди доларів. За даними НБУ видно, що 75% дефіциту платіжного балансу сформувало населення, що зняло 1,435 мільярда доларів депозитів і купило іноземної валюти на 1,999 мільярда доларів більше, ніж продало. У сумі обсяг валюти, яка є у фізичних осіб, виріс на 3,434 мільярди доларів, хоча з банківської системи пішло трохи менше - 3,050 мільярди доларів.
Рада НБУ песимістично налаштована щодо подальшого розвитку подій на валютному ринку. "Населенню потрібно дати щось надійне, щоб воно перестало скуповувати долари. Якщо будуть нескінченні конфлікти у владі, звільнення, інфляція в 20%, люди підуть розносити стіни банків і будуть праві зі своєї точки зору",- вважає член ради Нацбанку Валерій Гєєць. Подальше виведення грошей з банківської системи загрожує їй остаточною втратою ліквідності. "Якщо ситуація буде ускладнюватися, банки чекає велика проблема з ліквідністю, а через відсутність кредитів зупиняється виробництво,- говорить економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтківська. - Зараз населення забирає гроші, але через якийсь час воно зрозуміє, що готівка втрачає свою ліквідність, і почне витрачати її на ринку товарів і послуг. Це повільніший шлях, але частина грошей повернеться в економіку".
Знизити ажіотажний попит на іноземну валюту можна лише комплексними заходами, впевнені банкіри. "Вплинути на ажіотаж на готівковому валютному ринку можна, лише заборонивши продавати долари. Але тоді буде чорний ринок, а це ще гірше. Кращий метод збити попит - позитивні сигнали про стабілізацію ситуації протягом тривалого періоду. Це може бути все що завгодно: транш МВФ, дії уряду з подолання кризи, інвестиції в ГТС, допомога потерпілим від іпотеки, допомога держпідприємствам, - впевнений перший заступник голови правління ВТБ Банку Віталій Фішер. - Ще люди перестануть купувати долари, якщо в них закінчиться вільна гривня або якщо відбудеться послаблення самого долара. Коли долар просяде, будуть купувати євро і нерухомість".
Зараз же необхідно вирішити проблеми банків. "Треба остаточно визначити, які банки одержать держпідтримку і залишаться надійними, тому що в населення немає відчуття схоронності заощаджень,- відзначає Ірина Піонтківська. - Постійно вводяться тимчасові адміністрації, і дуже складно забрати депозити. Якщо долар буде стабільний кілька місяців, люди повинні перестати купувати його в таких обсягах".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас