Банкам США загрожують значні списання під час реалізації плану про "токсичні" активи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам США загрожують значні списання під час реалізації плану про "токсичні" активи

Валюта
516
План порятунку фінкомпаній від неліквідних активів, озвучений урядом США, приведе до масштабних списань кредитів провідними американськими банками, включаючи Citigroup, Bank of America і Wells Fargo, що змусить їх залучати додатковий капітал від платників податків або інвесторів, пише газета Financial Times.
На думку провідних банкірів і аналітиків фінсектора, заходи щодо очищення банківських балансів від "неліквіду" за рахунок викупу інвесторами проблемних іпотечних кредитів змусять банки зафіксувати збитки по іпотечних портфелях.
Уряд США також буде використовувати стрес-тести для того, щоб змусити банки активно продавати такі активи. Фінкомпанії зі значним обсягом кредитних портфелів будуть змушені залучати додаткові кошти від інвесторів або звернуться по допомогу до держави, якщо не буде відновлено нормальне функціонування ринків капіталу.
"Невисловлені побоювання полягають в тому, що продаж подібних кредитних портфелів може привести до збільшення обсягів уливання держдопомоги в найбільші банки", - заявив Financial Times керівник одного із провідних банків, що побажав залишитися неназваним.
За підсумками реалізації програми підтримки фінсектора уряд США може одержати ще більш значні частки у фінкомпаніях країни, і це викликає настороженість інвесторів, відзначають аналітики.
Представники Citi і Bank of America відмовилися прокоментувати ці міркування. Wells Fargo оголосив про підтримку "будь-якого плану міністерства фінансів, який допоможе кредитно-фінансовим установам ефективно реалізувати проблемні активи і забезпечить прибутковість інвестицій американських платників податків".
Правила бухобліку дозволяють банкам указувати кредити на балансі за їх початковою вартістю, а потім резервувати невеликі відсотки від можливих збитків протягом строку такого кредиту. План уряду, який пропонує інвесторам щедре фінансування для купівлі неліквідних банківських активів зі значним дисконтом, змусить фінкомпанії одноразово списувати різницю між початковою вартістю кредиту і ціною його продажу.
Кілька аналітиків вважає тому, що банки навряд чи будуть брати активну участь у цій урядовій програмі.
"План не запрацює, тому що він зруйнував би банківський капітал. Він може привести до провалу банком нових стрес-тестів. Банки не підуть на такий ризик", - впевнений аналітик Rochdale Research Річард Боув.
Однак, хоча в теорії банки мають право розпоряджатися власними активами, голова Федеральної корпорації зі страхування депозитів Шейла Бер відзначила, що рішення може бути прийнято "за узгодженням з регуляторами". Ринки сприйняли цю заяву як знак того, що якщо буде потреба, влада змусить банки продавати "токсичні" активи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас