РФ: Світова "гонка девальвації" небезпечна для фінсистем і сповільнює вихід з глобальної кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ: Світова "гонка девальвації" небезпечна для фінсистем і сповільнює вихід з глобальної кризи

Казна та Політика
941
Надмірне захоплення девальвацією національної валюти несе серйозні ризики для фінансової системи та сповільнює вихід із глобальної економічної кризи, заявила глава Мінекономрозвитку Росії Ельвіра Набіулліна в інтерв'ю каналу "Вести-24" .
"Ми бачимо, що багато країн девальвують національні валюти, намагаються підтримати своїх виробників. У нас (за рахунок девальвації рубля) розширилися можливості підтримки експорту, також ослаблення рубля позначилося позитивно на конкурентоспроможності наших компаній", - сказала міністр.
Тим часом, говорячи про небезпеки "гонки девальвації", голова Мінекономрозвитку відмітила, що на тривалу перспективу це явище гальмує процес боротьби з економічною кризою. "Надмірне захоплення "гонкою девальвації" несе ризики. Світова торгівля буде знижуватися швидше, ніж ВВП, отже, світова економіка буде довше виходити із кризи, що буде негативно для нас усіх", - відзначила Набіулліна.
Крім цього, надмірно сильна зміна курсу національної валюти може відбитися на внутрішньому стані фінансової та банківської системи.
Набіулліна також відзначила явний протекціоністський характер девальвації. "Багато зараз говорять про протекціонізм, виставляння бар'єрів імпорту та захист внутрішнього ринку, але ослаблення курсу - один із найбільш протекціоністських заходів", - підкреслила вона.
Раніше, виступаючи на засіданні колегії Мінекономрозвитку у вівторок, Е.Набіулліна відмітила, що в цей час існує дуже високий ризик світової гонки девальвації валют.
"Зараз цілком реальний ризик світової гонки девальвації через спроби окремих країн створити стимули для зростання своїх національних економік", - заявила вона на колегії. На її думку, "запуск такого процесу може стати для світової економіки і світової торгівлі не менш небезпечним, ніж прямі протекціоністські заходи".
Із середини 2008 року рубель девальвував відносно долара більш ніж на 40% у номінальному вираженні.
"При цьому за минулий рік девальвація в багатьох сусідніх країнах була в схожих або навіть більших масштабах", - заявила міністр.
За її словами, рубель у результаті приблизно зберіг свою вартість до валют Великобританії, Туреччини, Швеції, Кореї і навіть зміцнився до української гривні і польського злотого.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас