Китай шукає валюту, що замінить долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай шукає валюту, що замінить долар

Валюта
2184
Центробанк Китаю запропонував замість долара США у ролі міжнародної резервної валюти використовувати нову глобальну систему під контролем МВФ. Про це пише The Financial Times.
Як пояснив голова Народного банку Китаю Чжоу Сяочуань, кінцева мета – створити резервну валюту, що не залежить від якоїсь країни і зберігає стабільність у довгостроковій перспективі, і в такий спосіб усунути неминучі недоліки, пов'язані з використанням національних валют.
Проаналізувавши пропозицію Пекіна, експерти побачили в ній побоювання того, що заходи щодо порятунку американської економіки можуть негативно позначитися на Китаї. «Це явний знак того, що Китай, найбільший власник доларових фінансових активів, побоюється можливих інфляційних ризиків у зв'язку з додатковою емісією Федеральної резервної системи США», - заявив Ку Хонгбін, провідний спеціаліст банку HSBC.
Незважаючи на те, що Чжоу Сяочуань не згадував американський долар як такий, у заяві голови Народного банку Китаю різко критикується монетарна система, де домінує долар.
Як альтернативу існуючій системі Чжоу Сяочуань пропонує розширити роль спеціальних прав запозичення (SDR), які МВФ використовував в 1969 році для підтримки стабільного курсу валют.
На даний момент вартість SDR заснована на кошику чотирьох валют: американського долара, ієни, євро і фунта стерлінгів. Вони використовуються як розрахункова грошова одиниця у МВФ та інших міжнародних організаціях.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас