Тимошенко: Гривня буде зміцнюватися і підстав для її ослаблення нема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Гривня буде зміцнюватися і підстав для її ослаблення нема

Валюта
10039
Українська національна валюта в цей час є зайво девальвованою, вважає прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
"Не було фінансових і економічних підстав для такої передевальвації. Гривня буде зміцнюватися і підстав для її ослаблення нема", - сказала прем'єр на прес-конференції в Києві у вівторок.
Вона нагадала, що була категорично проти політики НБУ, яка привела до такої девальвації гривні. "Але курс перебуває далеко поза компетенцією уряду, і можу тільки констатувати ситуацію", - відзначила Тимошенко.
Глава уряду підкреслила, що залишається опонентом такої передевальвації.
Тимошенко також повідомила, що з першого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) у розмірі $4,5 млрд "не витрачена жодна копійка" і ці кошти залишаються в Нацбанку, щоб забезпечувати стабільність національної валюти.
У той же час прем'єр підкреслила необхідність одержати другий транш цього кредиту в найближчий час і висловила надію, що необхідні для цього законопроекти Верховна Рада прийме 31 березня.
Вона нагадала, що поновлення програми із МВФ відкриває для України шляхи співробітництва з іншими міжнародними інвесторами.
Як повідомлялося, фінансова криза у світі привела до падіння цін на основну експортну продукцію України і припинення припливу капіталу, що викликало різке порушення платіжного балансу країни та швидку девальвацію національної валюти з кінця вересня 2008 року. Курс гривні за кілька місяців упав з 4,8 грн/$1 до 8 грн/$1, хоча в окремі дні він короткостроково опускався і до 9,5-10 грн грн/$1.
Національний банк України останні кілька місяців завдяки постійним валютним інтервенціям утримує офіційний курс гривні на рівні 7,7 грн/$1, а курс на міжбанку та готівковому ринку – на рівні 8,2-8,4 грн/$1. При цьому, за даними статистики, зовнішньоторговельний баланс України вже вирівнявся, однак зберігається відтік коштів по фінансовому рахункові через необхідність погашати раніше залучені кредити без можливості одержати нові в умовах світової кризи.
Міжнародні резерви НБУ з вересня 2008 року по кінець лютого цього року зменшилися на $11,1 млрд, у тому числі в січні і лютому цього року відповідно на $2,7 млрд і $2,4 млрд.
МВФ схвалив виділення першого траншу кредиту в розмірі SDR3 млрд ($4,5 млрд) із загальної суми кредиту SDR11 млрд 6 листопада минулого року.
В 2009 році надходження траншів МВФ спочатку було заплановано на 15 лютого (SDR 1,25 млрд), 15 травня (SDR 2,5 млрд), 15 серпня (SDR0,75 млрд) і 15 листопада (SDR 2 млрд). Однією з умов Фонду була і залишається відмова від політики фіксованого курсу на користь змінного курсу для згладжування впливу зовнішніх шоків на українську економіку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас