Мінфін РФ очікує другу хвилю проблем фінсектора, пов'язану з неповерненням кредитів промисловістю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін РФ очікує другу хвилю проблем фінсектора, пов'язану з неповерненням кредитів промисловістю

Казна та Політика
376
Мінфін РФ очікує найближчим часом другу хвилю кризових явищ у фінансовій системі, пов'язану з неповерненням кредитів реальним сектором, заявив на колегії Мінекономрозвитку у вівторок голова Мінфіну Олексій Кудрін.
"Зараз ми очікуємо другу хвилю проблем фінансової системи, у зв'язку з неповерненням кредитів реальним сектором", - сказав міністр.
"Хтось тримався до останнього, чекав пожвавлення ринку", - сказав Кудрін, відмітивши, що подібні надії не виправдалися, і найближчим часом серйозних підстав для збільшення попиту на продукцію реального сектору немає.
"Нам ще потрібно багато чого розчистити, перш ніж прокинеться попит і довіра до ринку", - сказав Кудрін.
При цьому він відзначив, що попит, стимульований з боку бюджету, є штучним інструментом на короткий термін. "Попит держави - це штучне уливання, крапельниця для хворого, поки в ньому не прокинуться власні життєві сили", - підкреслив міністр.
Голова Мінфіну відзначив, що російський уряд і ЦБ "заплатили чималу частку ліквідності" за те, щоб зняти першу хвилю кризи фінансової системи. "Ми стояли на грані колапсу фінансової системи, ми йому запобігли і тут я повинен подякувати Центральному Банку і Держдумі, що забезпечила швидке прийняття необхідних рішень", - сказав Кудрін.
Він припустив, що альтернативою у випадку, якби подібні заходи не були прийняті, ситуація могла б повторити 1998 рік, коли збанкрутували всі найбільші фінансові інститути.
Кудрін застеріг від критики банків, що проводять консервативну кредитну політику. "Ми повинні пам'ятати, що банки, даючи кредити, розпоряджаються коштами вкладників і клієнтів, це 60% від усього обсягу коштів. Отже, ціна ресурсів банків не може бути нижчою від інфляції, інакше не будуть нести ресурси в банки, тому що вони там будуть знецінюватися. Тому коли говорять: "банки, ризикуйте!" - ми повинні розуміти, що вони ризикують нашими коштами", - підкреслив голова Мінфіну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас