Зростання індексів Європи склало близько 3% на заходах США щодо вилучення токсичних активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання індексів Європи склало близько 3% на заходах США щодо вилучення токсичних активів

Фондовий ринок
81
Європейські фондові індекси за підсумками торгів у понеділок виросли на 2,7-3,5% на очікуваннях, що план уряду США щодо вилучення "токсичних активів" з банків підштовхне економічне зростання у країні, повідомило агентство Bloomberg.
Крім того, сприятливий вплив на ринок зробила заява відомого інвестора і керуючого фондом Templeton Asset Management Марка Мобіуса, що "бичаче" ралі на ринках акцій почалося.
Значення Dow Jones Stoxx 600 піднялося до закриття ринку на 3%, скоротивши падіння з початку року до 10%.
"Ми вважаємо, що наслідки плану Тімоті Гайтнера (міністр фінансів США - прим.АФІ) сприятимуть подальшому зростанню ринку, і, таким чином, ми будемо спостерігати безліч позитивних змін наступні кілька тижнів, - відзначає глава фондового відділу Raiffeisen Capital Management Герберт Перус. - На даний момент ринок надає дуже багато можливостей".
Міністерство фінансів США оприолюднило в понеділок програму купівлі токсичних активів на $1 трлн для надання допомоги фінансовій системі, що як і раніше працює проти відновлення економіки. Використовуючи $75-100 млрд із діючої програми TARP обсягом $700 млрд, нова програма Public-Private Investment Program "створить купівельну спроможність на $500 млрд для придбання існуючих активів - з потенціалом розширення до $1 трлн згодом", відзначається в документі міністерства.
"Акції закладають основу для наступного етапу "бичачого" ринку", - стверджує М.Мобіус. При цьому фонд Templeton зараз укладає вкрай вигідні угоди на всіх emerging markets, які перебувають "у кращій формі, ніж розвинені країни", додав експерт. "Треба бути уважним і не втратити можливість", - думає він.
Крім цього, позитива на ринок додало повідомлення Національної асоціації ріелтерів, відповідно до якого продажі на вторинному ринку житла в США в лютому виросли на 5,1% - до 4,72 млн будинків у річному вирахуванні. Це стало несподіванкою для більшості аналітиків, які прогнозували падіння в середньому на 0,9%. Дешеві будинки залучили на ринок нерухомості мисливців за зниженими цінами, що й викликало підвищення продажів, відзначають фахівці.
Котирування акцій провідного німецького банку Deutsche Bank AG виросли на 8,5% і французького BNP Paribas SA - на 9%.
Акції Barclays Plc подорожчали на 16% на тлі спекуляцій щодо можливого продажу підрозділу iShares не менш ніж за $5 млрд. Barclays також обговорює участь у державній програмі страхування активів, однак він приєднається до цієї програми тільки в тому випадку, якщо йому не доведеться віддавати акції уряду, вважають економісти.
Вартість паперів виробників сировини також збільшилася в понеділок слідом за підвищенням цін на мідь та інші кольорові метали. Зокрема, акції Anglo American подорожчали на 5,8%, Rio Tinto - на 13% і BHP Billiton - на 4,2%.
Папери SABMiller Plc виросли в ціні на 3,2% після того, як Goldman Sachs Group Inc. поліпшила рекомендації для другої за величиною пивоварної компанії світу до "купувати" з "нейтрально".
Усі вісімнадцять основних фондових індексів країн Західної Європи виросли за підсумками торгів 23 березня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас