Тігіпко: Сьогодні Україна для стабілізації банківської системи потребує допомоги ЄС і США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Сьогодні Україна для стабілізації банківської системи потребує допомоги ЄС і США

1083
Співголова Ради інвесторів при Кабінеті міністрів України Сергій Тігіпко вважає, що сьогодні Україна для стабілізації банківської системи потребує допомоги Європейського Союзу і США. Про це він сказав під час свого виступу на міжнародній конференції "Куди йде Європа? Обрії нової архітектури безпеки на континенті", яка проходить сьогодні в Києві.
"Сьогодні Україна, безумовно, потребує допомоги з боку ЄС і США, у першу чергу для того, щоб стабілізувати банківський сектор", - сказав С.Тігіпко. За його переконанням, поки не буде досягнута стабільність у банківському секторі, неможливо буде допомогти економіці. "Ми будемо завжди перед загрозою, що фінансова криза перетікає в економічну, економічна може перетікати в бюджетну, а бюджетна може перерости й у політичну кризу", - сказав він.
Говорячи про нову архітектуру безпеки, С.Тігіпко висловив думку, що НАТО на найближчі 10-15 років залишиться ключовою структурою гарантій європейської безпеки. Він відзначив, що в Україні хотіли б бачити більш активний прогрес у відносинах з НАТО, однак застеріг, що форсувати цю тему недоцільно із двох причин: Україна не готова до вступу в НАТО, і Альянс не готовий прийняти Україну до свого складу. "Це питання роз'єднує нас, українців, це питання не має єдиної погодженої позиції європейців, але мені здається, що вступ і співробітництво потрібно чітко розділити. Там, де ми не можемо сьогодні говорити про чіткі перспективи вступу, потрібно більш активно співробітничати", - вважає С.Тігіпко. Він також вважає за доцільне "перезавантажити" відносини зі США.
"Я добре пам'ятаю, який поштовх, який стимул був для України, коли ми проводили консультації в рамках Комісії Кучма-Гор, щось подібне, мені здається, було б доцільно ініціювати сьогодні", - сказав С.Тігіпко. На його переконання, в умовах нинішньої фінансової кризи Україні надзвичайно важливо мати підтримку США. "Їхня підтримка буде нам потрібна в міжнародних фінансових організаціях", - відзначив політик.
Також, за словами С.Тігіпка, певного прагматизму потребують і відносини з Росією, яка є другим після ЄС економічним партнером України. Він вважає, що без Росії побудувати ефективну систему європейської безпеки неможливо. На думку С.Тігіпка, Україні слід відмовитися від "крайнощів" у відносинах з Росією. "Те, що сьогодні для мене безперечно, - нам потрібно відмовитися від крайніх позицій з Росією: з одного боку, іноді заяви політиків на грані здачі національних інтересів України, з іншого боку - несприйняття будь-якої ініціативи, яка йде убік відносин Україна-Росія", - сказав він.
Крім того, С.Тігіпко відзначив, що сьогодні Україна швидкими темпами наближається до створення зони вільної торгівлі з ЄС, але за останні роки мала мало ініціатив щодо торгівлі із РФ. Він нагадав, що Україна має зону вільної торгівлі із РФ, але в її рамках існує багато обмежень. "Якби ці дві ініціативи накласти і працювати паралельно щодо створення зони вільної торгівлі без винятків із РФ і щодо створення зони вільної торгівлі з ЄС, ми б мали цікаву ситуацію", - вважає він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас