Джерело: Білорусія хоче домовитися з Газпромом про поточну оплату газу за ціною 148 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерело: Білорусія хоче домовитися з Газпромом про поточну оплату газу за ціною 148 дол.

Енергетика
275
Білорусія продовжує переговори з керівництвом ВАТ "Газпром" і урядом РФ із метою домовитися про поточну оплату газу за середньорічною ціною 2009 року - $148 за 1 тис. куб. м, повідомило агентству "Інтерфакс-Захід" джерело в держорганах.
За його словами, ця тема планувалася білоруською стороною і до обговорення на вищому рівні.
Джерело підкреслило готовність білоруської сторони виконувати свої зобов'язання щодо оплати природного газу в повному обсязі, але за середньорічною розрахунковою ціною - на рівні $148 за 1 тис. куб. м. Таку ціну білоруська сторона розраховує оплачувати в січні-вересні, а наприкінці року провести з "Газпромом" остаточні дорозрахунки.
Співрозмовник агентства нагадав, що, виходячи з формули ціноутворення, у першому кварталі 2009 року вартість газу для Білорусії перевищує $200 за 1 тис. куб. м, що в 1,6 рази більше в порівнянні із ціною четвертого кварталу 2008 року.
"Білорусія, також як і Росія, у цей час об'єктивно зазнає фінансово-економічних труднощів, у тому числі на внутрішньому ринку наростає дефіцит валютних ресурсів, кінцеві промспоживачі значно погіршили параметри своєї діяльності", - уточнив він аргументацію білоруської сторони. За відомостями джерела, "пропозиція про згладжування різкого зростання цін на газ із 2009 року знайшла розуміння в керівництва РФ".
Крім того, у Мінську вважають, що оплата газу за середньорічною ціною відповідає й інтересам російської сторони, яка в такий спосіб буде застрахована від падаючої ціни на газ.
У зв'язку із цим білоруська сторона розраховує на укладання додугоди до контракту на постачання газу, що передбачає оплату газу в 2009 році за середньорічною ціною.
Джерело також повідомило, що "у цей час із "Газпромом" обговорюються різні залікові схеми розрахунків за газ, що поставляється".
У Міненерго Білорусії відмовилися від коментарів із приводу розрахунків за імпортований в 2009 році природний газ.
Як повідомлялося, перший віце-прем'єр уряду Білорусії Володимир Семашко очікує, що розрахункова ціна на газ для Білорусії з 1 квітня 2009 року не перевищить $160 за 1 тис. кубометрів проти порядку $210 за 1 тис. кубометрів з 1 січня 2009 року.
Ціна на газ для Білорусії прив'язана до біржової вартості еквівалентного за енергоємністю кошика нафтопродуктів.
В 2008 році середня ціна на газ для Білорусії склала $125 за 1 тис. кубометрів.
В 2009 році Білорусія імпортує 22,1 млрд куб. м газу на $3,27 млрд при середній ціні $148 за 1 тис. кубометрів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас