Єврокомісія шукає донорів для української ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія шукає донорів для української ГТС

Енергетика
353
На конференції щодо модернізації української газотранспортної системи в Брюсселі європейські донори будуть збирати гроші для реконструкції української газової труби, щоб надалі країни ЄС безперебійно одержували газ.
На реконструкцію газотранспортної системи України європейська сторона планує зібрати близько двох з половиною мільярдів доларів. Єврочиновники хочуть залучити як інтернаціональні фінансові структури, так і приватний капітал. На сьогоднішню зустріч запросили близько 200 представників з ЄС, України і країн, які потенційно можуть стати донорами.
Однак, як стало відомо "Німецькій хвилі" із джерел, близьких до Єврокомісії, поки ще ніхто офіційно не заявив про свою готовність дати Україні гроші на модернізацію ГТС. Хоча в кулуарах Єврокомісії говорять, що кілька потенційних країн-донорів уже є. Разом з тим невідомо, чи є серед них Росія.
На конференції будуть виступати президент України Віктор Ющенко і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Вимоги, які будуть висуватися до них з боку європейської сторони, не будуть позахмарними, говорять у Єврокомісії. Серед основних – проведення реформ в енергетичному секторі, виділення газопроводу в окрему господарську структуру та адміністративний поділ "Нафтогазу" й "Укртрансгазу". Усе це Україна повинна виконати до наступної зими.
У свою чергу українська сторона планує представити в Брюсселі базовий документ щодо забезпечення інвестицій у газовий сектор. По закінченню конференції українські чиновники сподіваються підписати з європейськими колегами спільну декларацію, де будуть чітко виписані принципи надання кредитів, а також перспективи української ГТС у загальноєвропейській транзитній системі.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас