Тріше: У країн ЄС нема потреби збільшувати бюджетну підтримку економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тріше: У країн ЄС нема потреби збільшувати бюджетну підтримку економіки

Валюта
294
Президент Європейського центрального банку Жан-Клод Тріше вважає, що в європейських країн немає необхідності ще більше збільшувати видатки на підтримку економік, і їм потрібно наголосити на реалізації вже оголошених заходів.
Європа і США повинні "якнайшвидше і якомога більш ефективно реалізувати те, що було вирішено", - сказав він в інтерв'ю The Wall Street Journal.
На його думку, світова економіка не почне працювати, поки "не повернеться на рейки фінансовий сектор і він не буде готовий кредитувати в стійкому режимі".
США напередодні саміту G20 тиснуть на провідні країни світу, закликаючи їх взяти на себе не менші, ніж Вашингтон, зобов'язання щодо бюджетної підтримки економіки. Однак європейці не підтримують ці пропозиції, які можуть привести до створення величезних бюджетних дефіцитів, роблячи упор на реалізації вже схвалених ними заходів і на ініціативах щодо поліпшення регулювання фінансових ринків.
"Щоб ефективно відновити довіру, потрібно показати, що ви робите швидко і рішуче те, що необхідно, - сказав Тріше. - У той же час треба вселяти в людей віру, що у вас є стратегія виходу (exit strategy)."
Тріше дав зрозуміти, що поки не готовий іти за прикладом Федерального резерву, купуючи з ринку держоблігації.
"По обидва боки Атлантики те, що було зроблено в бюджетній сфері, відповідає важкості ситуації", - сказав Тріше.
На його думку, 2009 рік буде "дуже, дуже важким", однак в 2010 році може початися помірне пожвавлення.
Він підтвердив, що європейський ЦБ може знизити процентну ставку, яка зараз перебуває на рівні 1,5%, однак дав зрозуміти, що вважає неправильним порівнювати ставки, що діють у США, Великобританії і єврозоні. "Це не змагання", - сказав він.
Ринки очікують зниження вартості кредитів ЄЦБ за підсумками засідання 2 квітня як мінімум на чверть процентного пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас