Мінфін США готується оприлюднити план очищення банків від "токсичних активів" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін США готується оприлюднити план очищення банків від "токсичних активів"

Казна та Політика
477
Міністр фінансів США Тімоті Гайтнер, можливо, уже в понеділок оприлюднить деталі довгоочікуваного плану очищення балансів банків від неліквідних активів, пише The Wall Street Journal.
План, який є основним елементом програми Білого дому з виводу із кризи фінансової індустрії США, містить у собі три елементи.
Це, по-перше, створення компанії, яка буде купувати і тримати проблемні активи, підтримуваної Федеральною корпорацією зі страхування вкладів (Federal Deposit Insurance Corp).
По-друге, передбачається розширення недавно запущеної Федеральним резервом програми Term Asset-Backed-Securities Loan Facility (TALF), яка дає можливість банкам одержувати кредити для купівлі "свіжих" пулів споживчих кредитів, на "старі" проблемні позики.
По-третє, будуть створені приватно-державні фонди під керівництвом незалежних керуючих для викупу з ринку токсичних активів. Фінансування покупок буде співфінансуватися державою в співвідношенні аж до "50 на 50".
Газета пише, що розгорнута у Вашингтоні після скандалу навколо бонусів для співробітників AIG "антиуоллстрітівська" кампанія створює побоювання із приводу можливості вести бізнес із державою, і це може перешкодити участі приватного капіталу в програмі Мінфіну.
Гайтнер вважає участь приватного капіталу важливою умовою для формування ринкових цін на "токсичні активи", які зараз практично не торгуються і не мають ціни.
Минулого тижня почала працювати програма TALF, обсяг якої може досягти $1 трлн, однак поки активність учасників ринку виявилася низькою.
Багато фірм побоюються більш жорсткого регулювання, зміни правил заднім числом, якщо вони стануть одержувачами бюджетних грошей. Адміністрація президента США Барака Обами розраховує, що TALF, яка поки поширюється тільки на "нові" портфелі кредитів, допоможе розморозити ринки кредитування і буде сприяти якнайшвидшому виходу з рецесії.
Невизначеність навколо вартості активів, що перебувають на балансі банків, стримує кредитування. Банки у світі змушені акумулювати величезні фінансові ресурси, скорочуючи кредитування, щоб покрити списання та збитки, що досягли $1,2 трлн (із цієї суми на США припадає близько $800 млрд). Ставки на міжбанківському ринку також залишаються на відносно високому рівні.
Плани Федерального резерву щодо викупу облігацій минулого тижня підтримали зростання на ринку акцій США. У п'ятницю індекс S&P виріс на 1,6% - до 768,54 пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас