Нацбанк псує життя спекулянтам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк псує життя спекулянтам

Валюта
12442
Національний банк України продовжує за допомогою адміністративних методів стримувати попит на американську валюту. 20 березня Нацбанк розіслав банкам лист із вимогою не тільки ідентифікувати клієнтів, які здійснюють валютообмінні операції на суму більше 50 тисяч гривень, але й перевіряти їх фінансове становище.
До цього клієнт, який проводив валютообмінні операції на суму, еквівалентну понад 50 тисяч гривень, повинен був надати банку тільки паспорт і ідентифікаційний код. Зараз же фінустанови повинні перевіряти фінансове становище клієнта і походження цих грошей. "Банкам необхідно проводити аналіз відповідності зазначених фінансових операцій суті діяльності та фінансового становища клієнта… з урахуванням джерел походження грошей клієнта, обсягів та інтенсивності здійснення таких операцій", - говориться в листі НБУ.
Як саме банкіри повинні перевіряти клієнта і які документи запитувати, НБУ в листі не уточнив. "Неясно, як потрібно перевіряти фінансове становище клієнта, ніяких практичних рекомендацій НБУ у своїй телеграмі не дає", - міркує заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін. Тому в минулу п'ятницю ні у відділеннях банків, ні в обмінних пунктах, які відвідав журналіст "Дела", ніяких додаткових документів ще не запитували. (У більшості обмінних пунктів паспорт не вимагають.)
Банкіри впевнені, що за допомогою нововведення НБУ прагне стримати апетити валютних спекулянтів, що обмінюють значні суми грошей на готівковому ринку. "НБУ намагається відітнути тих людей, які роблять погоду на готівковому валютному ринку, обмінюючи солідні суми, і тим самим тиснуть на курс долара", - говорить скарбник одного з банків.
"Цей лист - одне із зусиль НБУ з адміністративного заниження курсу долара, хоча формально в листі про це нічого не написано", - підтверджує його слова голова правління комерційного банку. Однак банкіри не вірять, що ця ініціатива НБУ стане для спекулянтів каменем спотикання. "Якщо хтось захоче поміняти мільйон гривень, він просто обійде 20 обмінників", - розповідає нехитру схему скарбник.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас