Парламент пустив газ в очі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент пустив газ в очі

Енергетика
877
Верховна рада так і не змогла дати відповідь на запитання, хто винен в україно-російському газовому конфлікті, що виник на початку року. У минулу п'ятницю парламент заслухав два підсумкові звіти тимчасової слідчої комісії з питань забезпечення споживачів газом, але жоден з них не набрав достатньої кількості голосів.
У п'ятницю, як і було заплановано на погоджувальній раді 16 березня, Верховна рада була готова заслухати звіт тимчасової слідчої комісії (ТСК) з питань розслідування стану функціонування газотранспортної системи України і забезпечення споживачів газом в 2008-2009 роках.
Нагадаємо, у результаті скандалу між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" були припинені не тільки поставки газу в Україну, але й транзит у країни Євросоюзу. У підсумку в Раді вирішили з'ясувати причини конфлікту і 13 січня створили тимчасову слідчу комісію, яку очолила народний депутат Інна Богословська (Партія регіонів).
Останнє засідання ТСК відбулося 16 березня за участі голови Верховної ради Володимира Литвина, і вже тоді стало зрозуміло, що погодженого звіту про роботу комісії не буде - на засідання прийшли всього 5 з 11 її членів, представники фракцій Партії регіонів і блоку Литвина. У підсумку тільки четверо членів ТСК поставили свої підписи під звітом, з яким у п'ятницю виступила пані Богословська. Друга група - представники фракцій БЮТ, НУНС і КПУ на чолі із заступником голови ТСК Олександром Гудимою (БЮТ) - підписалася під альтернативним звітом. У сесійній залі його представив народний депутат Сергій Пашинський (БЮТ).
Першою виступила Інна Богословська. Поскаржившись на те, що замість 30 хвилин їй виділили всього 10, голова ТСК заявила, що в газовому конфлікті винна українська влада. "Сьогодні уряд керує газотранспортною системою як кишеньковою, злодійською конторою, і ви це знаєте! - обурювалася пані Богословська. - Цей звіт можна назвати по Достоєвському - 'Злочин і кара'.
Ми, депутати від Партії регіонів, пошлемо запити в усі правоохоронні органи і будемо контролювати дії Генпрокуратури та СБУ в питаннях порушення кримінальних справ щодо тих злочинів, які вказуються в цьому звіті". Одним з таких злочинів голова ТСК назвала "злочинну схему фінансування 'Нафтогазу' за рахунок коштів Нацбанку".
Задаючи питання пані Богословській, депутати фракції БЮТ звинуватили її в лобіюванні інтересів газового посередника RosUkrEnergo, який, як відомо, за підсумками газової війни перестав здійснювати постачання газу в Україну. При цьому депутати, не соромлячись, переходили у своїх звинуваченнях на особистості. "Я співчуваю Партії регіонів, тому що її зсередини за завданням секретаріату президента розкладає корупційна група RosUkrEnergo, до якої належить Інна Геббельсівна", - звернувся до голови ТСК народний депутат Андрій Павловський (БЮТ). Як відомо, справжнє по батькові Інни Богословської - Германівна.
Сергія Пашинського, який зайняв трибуну після Інни Богословської, депутати фракції ПР зустріли обуреним шумом. Він постарався, щоб його доповідь була більш конкретною. Пашинський коротенько розповів історію газових відносин України і Росії, після чого запевнив парламентаріїв у тому, що Кабінет міністрів не можна звинувачувати в розв'язанні конфлікту і що уряд вийшов з нього переможцем, добившись максимально вигідної для країни ціни на газ. "Все-таки був знайдений компроміс. Ми можемо його критикувати, можемо з ним погоджуватися, але він був знайдений, і я хочу всіх проінформувати, що цього року наші промислові споживачі мають газ по 228 доларів за тисячу кубометрів, - заявив Пашинський. - Ціна на газ буде навіть меншою, ніж ми прогнозували".
Після заслуховування звітів Володимир Литвин поставив на голосування відповідні проекти постанов. Однак депутати так і не змогли прийняти жоден з них. Звіт пані Богословської підтримали винятково депутати від Партії регіонів, і він одержав 174 голоси. За альтернативний документ, внесений шістьма членами комісії, проголосували 215 депутатів фракцій БЮТ, НУНС і блоку Литвина. "Робота ТСК завершена. Рішення немає. Взяли (інформацію, що міститься у звітах) до відома", - підсумував спікер.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас