Заступник голови НБУ назвав чотири кроки, які могли стабілізувати курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник голови НБУ назвав чотири кроки, які могли стабілізувати курс гривні

Валюта
4227
Нацбанк міг стабілізувати курс, якби обмежив можливість банків для валютних спекуляцій, ввів заборону на формування валютних резервів під активи в доларах, своєчасно ввів 100% продаж експортної виручки, а також скоротив зі 180 до 90 днів терміни розрахунків по експортно-імпортних контрактах, вважає заступник голови НБУ Олександр Савченко.
За його словами, перший очевидний крок, який повинен був зробити НБУ для стабілізації ситуації на валютному ринку, - це обмежити можливість банків для валютних спекуляцій.
"Адже те, що добре в нормальній ситуації, коли що більше спекулянтів, то більша ліквідність ринку та адекватніший ринковий курс, стає очевидною проблемою в умовах, коли ринок розбалансовано панікою та іншими кризовими явищами", - зазначив він.
Савченко переконаний: перш за все необхідно було понизити норматив відкритої довгої валютної позиції, обмеживши можливості для банків купувати і продавати валюту за рахунок власних коштів.
"Тому очевидними були пропозиції не тільки скоротити як мінімум удвічі ліміт відкритої довгої валютної позиції безпосередньо банків, а й очистити їх від позабалансових статей, запровадивши окремий норматив. Я пропонував це зробити відразу після початку явних девальваційних тенденцій", - підкреслив заступник голови НБУ.
При цьому він відзначив, що дану норму необхідно було ввести мінімум чотири місяці тому. Це підвищило б пропозицію валюти на ринку мінімум на 3-4 мільярди доларів, водночас обмеживши можливість додатково заробляти на різких коливаннях курсу, упевнений Савченко.
Другим кроком НБУ, на його думку, повинна була бути заборона на формування валютних резервів під активи в доларах або в якійсь іншій іноземній валюті.
"В портфелях наших банків валютні кредити мають дуже велику питому вагу. Тому в міру погіршення якості цих портфелів у банків виникла необхідність додатково нарощувати свої валютні резерви під ці кредити. Чим було сформовано досить значний додатковий попит на долар", - пояснив Савченко.
При цьому він відзначив, що перехід до формування резервів виключно в гривні необхідно було здійснити задовго до кризи.
Крім того, НБУ повинен був вмить ввести 100% обов'язковий продаж експортної виручки. Проте зараз, на думку заступника голови НБУ, такі дії робити недоцільно, оскільки основний відтік валюти вже відбувся.
"В запровадженні цієї норми зараз уже немає особливого сенсу. Почасти тому, що вся валюта, яка хотіла втекти, вже здебільшого втекла. Та й курс уже просто не може далі рости - він і так уже вийшов далеко за межі здорового глузду", - відзначив він.
Також, необхідно було скоротити терміни розрахунків по експортно-імпортних контрактах зі 180 до 90 днів. При цьому заступник голови НБУ уточнив, що зараз це питання знаходиться в компетенції Мінекономіки, що значно затягує принятите такого рішення, тому необхідно повернути цю функцію НБУ.
"Усе це - очевидні і нормальні заходи, яких необхідно було своєчасно вжити. Тоді ми не мали б такої ситуації з курсом", - підкреслив Савченко.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас