Цукровикам підсолодять кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цукровикам підсолодять кризу

Аграрний ринок
768
Враховуючи несприятливі прогнози вирощування цукрового буряка і, відповідно, скорочення виробництва цукру, чиновники намагаються стимулювати інтерес до цього бізнесу низкою преференцій
Великі компанії зможуть скористатися потураннями.
Мінагрополітики пропонує знизити залізничні тарифи на перевезення цукрового буряка і матеріалів, необхідних для його переробки (вапняного каменю, мазуту), у сезоні 2009-2010 р. "Думаю, вони (залізничні тарифи) будуть зменшені практично на 50%", - сказав перший заступник міністра аграрної політики Юрій Лузан. Крім того, передбачається розглянути можливість введення пільгових цін на природний газ для цукрових заводів на період цукроваріння.
Нагадаємо, що виробництвом цукру для внутрішнього ринку в майбутньому сезоні можуть займатися 70 підприємств (наказом №178 від 18 березня МінАП розподілило квоту А між заводами). Проте, за прогнозом фахівців "Укрцукру", запустяться всього 54 заводи (у минулому сезоні - близько 60). "В інших не вистачить коштів, щоб підготувати потужності", - говорить голова асоціації Микола Ярчук. За прогнозами експертів, посіви цукрового буряка під урожай 2009 р. скоротяться на 11,4% у порівнянні з рівнем 2008 р.- до 350 тис. га (Мінагро прогнозуються площі на рівні 400 тис. га) і прогнозованого врожаю вистачить для випуску 1,6 млн. т цукру при ємності внутрішнього ринку 2 млн. т. Учасники ринку сумніваються, що самі по собі додаткові пільги, обіцяні чиновниками, зможуть стимулювати аграріїв нарощувати площі під буряком. Як відзначав голова компанії "Астарта-Київ" Віктор Іванчик, ще в минулому сезоні кілька великих господарств перепрофілювались із виробництва цукрового буряка на інші культури, розпродавши спеціальну техніку, що означає, що вони не збираються повертатися в цей бізнес. Голова аналітичного департаменту компанії "Проконсалтинг" Олександр Соколов відзначає, що заходи щодо підтримки, безумовно, будуть мати позитивний ефект, зменшуючи витрати. "Однак це більшою мірою допоможе великим виробникам, вертикально-інтегрованим холдингам, у яких повний цикл виробництва і які самостійно вирощують буряк, - відзначає експерт. - Кількість дрібних виробників буде поступово скорочуватися, фактично останні роки заводи-одноосібники і не запускаються". Він також відзначив, що навіть у випадку недовироблення цукру дефіцит буде перекритий імпортними поставками.
Стимулювання внутрішнього виробництва цукру необхідно через активізацію експорту солодкого продукту. Показник експорту цукру тільки за січень-лютий співставний з усім торішнім обсягом міжнародної торгівлі українським цукром (8,5 тис. т. проти 8,8 тис. т). При цьому через зростання курсової різниці імпорт цукру практично нульовий. Якщо в 2008 р. було імпортовано 80,8 тис. т (у середньому по 6,7 тис. т на місяць) білого, сирцю і цукрових сиропів, то за два місяці цього року імпорт склав 0,1 тис. т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас