"Ъ": Розмір держмита знизиться з 2010 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Розмір держмита знизиться з 2010 року

Казна та Політика
1083
Верховна рада голосами 229 депутатів у другому читанні та у цілому як закон прийняла зміни в декрет Кабінету міністрів "Про державне мито". Схвалений законопроект №3067 містить три ключові нововведення. Державне мито не треба буде платити при емісії іпотечних сертифікатів, іпотечних облігацій і сертифікатів фондів операцій з нерухомістю (ФОН). Розмір держмита становить 0,1% номінальної вартості випуску цінних паперів.
Уперше введене стягнення держмита при реєстрації деривативів (похідних) – 50 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (850 грн), а також установлена максимальна ставка з реєстрації випуску будь-яких цінних паперів – 0,1% вартості цінних паперів, але не більше п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати (на 1 січня – 605 грн), тобто 3,025 тис. грн. Від сплати мита при випуску цінних паперів звільнялися облігації, випущені державою і місцевими органами влади.
Звільнивши випуск сертифікатів ФОН від сплати мита, депутати лише підтвердили існуючі норми. "Мита на сертифікати фондів, якими ми займаємося, не було", - розповів Ъ директор компанії "Майстер-Фінанс" Юрій Десненко. За його словами, папери ФОН спочатку були винятком із правил. Начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман вважає, що скасуванням мита для ФОН та іпотечних облігацій депутати "хотіли стимулювати ринок нерухомості, але зараз це нічого не змінить". Під сумнів експерти поставили і введення держмита при випуску деривативів. За словами керівника ІК "Трійка Діалог Україна" Артемія Єршова, в Україні не було випусків такого виду цінних паперів. "Немає навіть нормативної бази для можливості випуску деривативів", - підкреслив експерт.
Єдиною нормою, яку учасники ринку очікували, стало зниження мита на реєстрацію емісії цінних паперів. Вони впевнені: позитивний ефект від зниження фіскального навантаження не зменшить навіть той факт, що фіктивним компаніям стане простіше випускати "сміттєві" акції. "Державна комісія із цінних паперів і фондового ринку зараз веде активну боротьбу з емітентами таких паперів і постійно вилучає їх з обороту, тому це практично виключено", - заявив Ъ генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа.
Пан Єршов не виключає, що введення максимального розміру плати за емісію цінних паперів у розмірі 3,025 тис. грн пов'язане з очікуваною рекапіталізацією українських банків. Приміром, зараз при додемісії на 1 млрд грн необхідно заплатити 1 млн грн. А в держбюджеті на рекапіталізацію закладено 44 млрд грн. Тільки група найбільших вимагає 25 млрд грн коштів. Але розраховувати на економію грошей банкірам цього року не доведеться. Як розповів Ъ голова комітету Ради з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін, при прийнятті документа було враховано депутатську поправку про те, що норми нового закону набудуть чинності тільки з 1 січня 2010 року.
Микола Максимчук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас