Уряд РФ пообіцяв зниження адміністративного тиску на бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд РФ пообіцяв зниження адміністративного тиску на бізнес

221
Уряд Російської Федерації затвердив програму антикризових заходів на 2009 рік. "Суспільство чекає від бізнесу створення нових виробництв і нових робочих місць, зростання ефективності, стабільного надходження податків для виконання державою соціальних зобов'язань. У період кризи особливо неприпустимими є зайві адміністративні бар'єри ведення бізнесу", - говориться в документі.
Відповідно до прийнятої програми, в 2009 році "буде радикально посилена діяльність із запобігання і припинення дій чиновників, спрямованих на корупційне втручання в справи бізнесу", а також посилена боротьба із цими явищами з боку прокуратури, Федеральної антимонопольної служби, Рахункової Палати.
У документі також стверджується, що в 2009 році буде продовжена робота з усунення законодавчо встановлених у минулі роки зайвих адміністративних бар'єрів. З 1 липня 2009 року набуде чинності новий Федеральний закон "Про захист прав юридичних осіб і індивідуальних підприємців при здійсненні державного контролю (нагляду) і муніципального контролю", яким закріплений принцип повідомного початку підприємницької діяльності для 13 видів бізнесу, переважне число підприємств у яких - це суб'єкти малого та середнього підприємництва. У цих же сферах буде найлегше почати власну справу тим, хто залишиться без роботи. Перевірки малих компаній будуть здійснюватися не частіше, ніж 3 рази на рік, а позапланова перевірка - тільки із санкції прокурора.
В 2009 році будуть установлені пільгові тарифи на технологічне приєднання до електричних мереж. При цьому для споживачів з потужністю до 15 кВт вартість приєднання не буде перевищувати 5 МРОТ (550 рублів), а від 15 до 100 кВт - можна внести тільки авансовий платіж у розмірі 5% від вартості плати із правом безпроцентної розстрочки на 3 роки.
В 2009 році вимога про обов'язкову квоту (не менше 20%) для малого підприємництва при держзакупівлях поширена не тільки на державних, але й на муніципальних замовників. Це дозволить збільшити попит на продукцію малих компаній ще на 25 млрд. рублів. Також будуть установлені пільгові орендні ставки при оренді малими та середніми компаніями федерального майна. Пільговий порядок буде поширений як на казенне майно, так і на майно федеральних унітарних підприємств. При цьому передача приміщень іншим господарюючим суб'єктам буде можлива тільки в тому випадку, якщо не буде заявок на оренду від малих і середніх компаній.
В 2009 році видатки федерального бюджету на державну підтримку суб'єктів малого підприємництва будуть збільшені до 10,5 млрд. рублів, тобто на додачу до раніше запланованих коштів буде виділено 6,2 млрд.
Буде розроблений механізм рефінансування портфелів кредитів підприємств малого та середнього бізнесу, сформованих російськими кредитними організаціями, за рахунок коштів Зовнішекономбанку. До 30 млрд. рублів буде розширена програма фінансової підтримки малого і середнього бізнесу, що реалізується Внешэкономбанком.
Розподіл субсидій федерального бюджету на розвиток малого підприємництва буде здійснюватися пропорційно частці малих компаній, що діють на території регіону. При визначенні рівня співфінансування буде враховуватися бюджетна забезпеченість суб'єкта Російської Федерації. Це означає, що для 78 суб'єктів Російської Федерації за рахунок федерального бюджету буде фінансуватися 80% видатків на підтримку підприємництва.
Крім того, в 2009 році вперше буде передбачена можливість авансового перерахування субсидій федерального бюджету на розвиток малого бізнесу регіонам, що зазнають труднощі у формуванні дохідної частини бюджету - до 60% протягом першого півріччя 2009 року. Це означає, що зацікавлені регіони зможуть використовувати федеральні кошти вже в 1 кварталі поточного року.
За матеріалами:
Rokf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас