Страховики облизуються на гроші, які українці забрали з депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики облизуються на гроші, які українці забрали з депозитів

1269
Страхові компанії сподіваються залучити частину коштів, які українцям пощастило забрати з депозитів. Такий висновок робить тижневик "Коментарі:", опитавши кілька експертів.
"З одного боку, загальна паніка та істерія працюють проти фінансових інститутів. З іншого, на руку лайфовому страхуванню відіграє надліквідність, яка нагромадилася на ринку через масовий відтік коштів з банків, і фактор надійності компаній. В умовах кризи страхування дозволяє інвестувати гроші надійно та одержувати нехай невеликий, але прибуток", - пояснює національний менеджер Grawe Group в Україні Роман Денис.
Цю тенденцію підтверджує і практика окремих компаній. За словами голови правління КСЖ "Універсальна" Олександра Кулешина, приріст страхових внесків у його компанії в лютому цього року становив 60%.
Незважаючи на значний обсяг коштів населення, який потенційно може перекочувати з банків в "лайф", страховики не очікують від нинішнього року рекордних досягнень. "Зниження динаміки зростання лайфового ринку викликане різким зниженням обсягів кредитування. Продукти банкострахування (включно зі страхуванням життя позичальників) донедавна становили майже половину, а в низці страхових компаній до 90% від загального обсягу страхових портфелів", - констатує голова правління СК "Українська страхова група Життя" Оксана Голеншина.
Фактично відсутній попит на страхування життя і з боку підприємств. "Ринок корпоративних продажів, який почав оживати в 2008 році, знову заморожений принаймні на два роки. У приватному бізнесі перспективи дуже непевні", - вважає голова правління СК "ТАС" Павло Царук.
Тому за підсумками року, ринок страхування життя може показати негативний результат. "Буде непогано, якщо компаніям удасться зберегти рівень продажів минулого року (тобто 1 млрд. грн.). Менш оптимістичний варіант розвитку ситуації допускає скорочення загального рівня зібраних премій на 10%", - прогнозує перший заступник голови правління ЗАТ "СК "Оранта-Життя" Наталія Еннс.
Ще один фактор, що стримує приплив коштів в "лайфове" страхування, - відсутність фонду гарантування вкладів, схожого на банківський, з якого можна було б виплачувати відшкодування у випадку банкрутства СК. Адже ситуація із платоспроможністю компаній сьогодні далека від благополучної. Після того, як вартість цінних паперів упала практично до нуля, а нерухомість почала знецінюватися, левову частину резервів страховики сконцентрували на банківських депозитах. Однак багато банкірів перестали повертати навіть ті депозити, термін яких минув, тому деякі компанії опинилися в незавидному становищі.
"Якщо в страховика виникнуть проблеми з поверненням депозитів, то за відсутності підтримки акціонерів або багатого інвестора компанія може збанкрутувати. Багатьом компаніям, особливо українським, буде важко перекрити такі збитки, тому що в їхніх акціонерів зараз немає грошей. Я допускаю, що на ринку цього року можуть відбутися банкрутства лайфових СК, хоча це менш імовірно, ніж в ризиковому сегменті", - прогнозує Денис.
Тільки за січень-лютий українці зняли з депозитних рахунків 19,3 млрд. грн. Усього, за даними Нацбанку, за період кризи вклади населення зменшилися на 86 млрд. грн., нагадує тижневик.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас