Ющенко проти надання ФДМУ права розривати договори купівлі-продажу підприємств через невиконання покупцем соцзобов'язань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко проти надання ФДМУ права розривати договори купівлі-продажу підприємств через невиконання покупцем соцзобов'язань

Казна та Політика
213
Президент Віктор Ющенко проти ініціативи Кабінету Міністрів надати Фонду державного майна право в односторонньому порядку відмовитися від договору купівлі-продажу у разі невиконання покупцем визначених цією угодою умов.
Про це сказано в повідомленні прес-служби Секретаріату.
Зі слів керівника головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента Романа Жуковського, який озвучив таку позицію Ющенка, відповідний законопроект, схвалений на засіданні уряду 18 березня, не відповідає Конституції, що свідчить про непорушність права приватної власності.
"Надання ФДМУ права розривати договір купівлі-продажу за неналежне виконання його умов, навіть якщо такий договір був підписаний ще 17 років тому, дасть можливість відбирати об'єкт приватизації в нового власника за дрібні порушення, в той же час відсутні будь-які гарантії повернення сплачених покупцем коштів", - вважає Жуковський.
При цьому він зазначає, що повторна приватизація - процес тривалий, і тому попередній покупець зможе повернути свої гроші лише через кілька років.
Крім того, Жуковський зазначає, що схвалений законопроект не передбачає механізм відшкодування можливих інвестицій, зроблених власником об'єкта.
"Фактично такі норми відкривають дорогу до масової реприватизації, а в найгіршому разі - просто експропріації майна в інвестора", - впевнений він.
Також Жуковський зазначає, що у разі прийняття такого закону низка стратегічних підприємств не зможе планувати свою діяльність.
Він також вважає, що такі нововведення поставлять бар'єр на шляху подальшої приватизації.
Як повідомляло агентство, 18 березня Кабінет Міністрів затвердив законопроект, яким пропонується посилити відповідальність покупців державного майна за виконання соціальних зобов'язань за договором купівлі-продажу.
У лютому прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що ініціює перегляд підсумків приватизації у разі, якщо власники придбаних підприємств не виконують інвестиційні зобов'язання.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас