Жеваго поділиться банком з державою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жеваго поділиться банком з державою

2370
Банкіри вважають, що за державною підтримкою звернуться практично всі банки з українським капіталом і кілька іноземних банків. І називають серед потенційних інтересантів ПриватБанк, Кредитпромбанк, "ВАБ Банк" і "ОТП Банк".
Брати Костянтин і Олег Жеваго готові віддати 51% акцій банку "Фінанси та кредит" державі в обмін на уливання капіталу в їхню фінансову установу. За даними діагностичного аудита, до 1 травня вони були б зобов'язані збільшити капітал банку на 600 млн. грн. Однак на зборах акціонерів банку "Фінанси та кредит", призначених на 24 березня, одним з питань порядку денного буде ухвалення рішення про входження держави і приватних інвесторів у капітал банку.
Імовірність розгляду такого питання підтвердила начальник управління зв'язків із громадськістю банку "Фінанси та кредит" Наталя Нападовська. За її словами, точний порядок денний зборів акціонерів буде опубліковані сьогодні в газетах "Урядовий кур'єр" і "Хрещатик".
Джерело в Кабміні підтвердило, що представники акціонерів банку "Фінанси та кредит" уже зустрічалися з першим віце-прем'єром Олександром Турчиновим і одержали від нього запевнення в готовності уряду ввійти в капітал банку. "Впевнений, що банк одержить державну підтримку. А значить - обов'язково зможе забезпечити виконання своїх зобов'язань перед усіма контрагентами", - говорить чиновник.
Опитані банкіри вважають, що банк "Фінанси та кредит" одержить допомогу від Кабміну одним з перших. "Враховуючи гарні відносини між прем'єр-міністром і братами Жеваго (Костянтина Валентиновича називають одним з основних спонсорів БЮТ), підтримка Мінфіну їм забезпечена", - говорить голова правління одного з великих банків.
За його словами, інші банки теж дуже зацікавлені в одержанні державної фінансової допомоги. "У власників немає грошей, і вони не з'являються в акціонерів банків за бажанням НБУ", - пояснює фінансист. Він говорить, що, з чуток, консультації з урядом про можливість рекапіталізації вже вели ПриватБанк, Кредитпромбанк, "ВАБ Банк" і "ОТП Банк".
"Банки квапляться одержати навіть попередню згоду Кабміну, тому що державних грошей на всіх може і не вистачити. Підтримувати будуть не більше шести-восьми банків, причому ще не факт, що гроші дістануться банкам з іноземними акціонерами", - вважає фінансист.
Втім, жоден з вищевказаних банків не підтвердив "i" переговори про рекапіталізацію з Кабміном. "Поки такої інформації в нас нема", - повідомила керівник прес-служби "ОТП Банку" Маргарита Бондаренко. Заступник керівника напрямку "Загальний маркетинг і реклама" ПриватБанку Олег Серга прокоментувати ситуацію відмовився.
Одержати коментарі представників Кредитпромбанку не вдалося. А голова правління "ВАБ Банку" Петро Барон сказав, що поки залучення держави до складу акціонерів банку не розглядається. "Збільшення капіталу планується здійснити за рахунок коштів акціонерів", - говорить він.
Нагадаємо, що уряд має намір вносити в капітал банків не живі гроші, а цінні папери. Перетворити їх у гроші в поточних умовах досить складно через обмеження на приріст монетарної бази, закладені в умовах меморандуму про співробітництво із МВФ. "Крім того, консультації з урядом ще нічого не означають, тому що процедура входження держави в капітал банків дотепер не описана", - говорить голова правління великого банку з іноземним капіталом.
Згідно з уточненими правилами участі держави в капіталізації банків, якщо ініціатором рекапіталізації виступають власники банку, то вони повинні звернутися із клопотанням до Міністерства фінансів. Потім Мінфін звертається із запитом у Нацбанк і після одержання від нього висновків щодо фінансового стану банку ухвалює рішення щодо докапіталізації. При цьому, згідно з рішенням Кабміну, до цього часу в банку, що рекапіталізується, повинен працювати куратор Національного банку. Більше ніяких вказівок на порядок проведення докапіталізації немає. "Тому питань до процедури залишається більше, ніж відповідей", - говорить фінансист.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас