Європейські індекси знизилися у вівторок на 0,2-1,4% слідом за акціями сировинних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси знизилися у вівторок на 0,2-1,4% слідом за акціями сировинних компаній

Фондовий ринок
79
Європейські фондові індекси знизилися у вівторок вперше за шість торговельних сесій на інформації про скорочення дивідендів американської Alcoa, а також на зменшенні обсягів видобутку Shell торік, повідомило агентство Bloomberg.
"Поки рано говорити про те, що є відчутні сигнали покращення ситуації в економіці, які можуть сприяти її відновленню, - відзначає аналітик KBL Richelieu Gestion у Парижі Чікьонг Дан. - Немає причин говорити про можливості тривалого підйому. Ситуація в економіці залишається складною".
Вартість акцій Shell опустилася на 2,1%. Середньорічний обсяг видобутку компанії знизився за підсумками 2008 року до 3,25 млн барелів нафтового еквівалента на добу в порівнянні з 3,32 млн барелів нафтового еквівалента на добу в 2007 році. Виробництво нафти і газу може скоротитися в 2009 році сьомий рік поспіль, перш ніж піти на підвищення в 2010 році, прогнозують в Shell.
Папери BHP Billiton подешевшали на 3,6%, Rio Tinto - на 6,6%. Alcoa, найбільший у США виробник алюмінію, оголосила, що скоротить дивіденди на 82% - до 3 центів, розмістить акції й конвертовані облігації на $1,1 млрд, скоротить витрати ще на $2,4 млрд на рік, а інвестиції - на $1 млрд до 2010 року.
Ціна акцій ArcelorMittal, найбільшого світового сталевиробника, обвалилася на 12% на тлі слабких прогнозів американської Nucor. Провідна сталеливарна компанія США прогнозує збиток у першому кварталі цього року на рівні 65 центів на акцію у зв'язку з менш високим, ніж очікувалося, рівнем попиту на сталь.
Вартість паперів німецького виробника ThyssenKrupp опустилася в ході торгів на 4,3%.
Акції Zodiac SA, найбільшого в Європі постачальника сидінь для літаків, упали в ціні на 14%. Згідно із прогнозом компанії, у зв'язку зі скороченням попиту на її продукцію операційний прибуток у цьому фінансовому році може бути на 5% нижче запланованих показників.
Ціна паперів німецької Bayer, провідної фармацевтичної компанії країни, знизилася на 7,4%, що стало максимальним падінням із грудня після того, як один з розроблювальних компанією препаратів одержав негативну оцінку в США.
Вартість акцій Bilfinger Berger, другої за величиною будівельної компанії Німеччини, опустилася на 4,4%. Аналітики Goldman Sachs понизили прогнозну ціну паперів компанії на 17%.
Деяку підтримку європейському фондовому ринку у вівторок зробили дані про максимальне з 1990 року збільшення числа новобудов у США в лютому. Цей показник виріс минулого місяця на 22,2% - до 583 тис. будинків у річному вирахуванні, тоді як аналітики прогнозували його зниження в порівнянні із січнем на 3,4% - до 450 тис. будинків. Число дозволів на будівництво житла в лютому виросло на 3% - до 547 тис. з 531 тис. місяцем раніше. Економісти очікували скорочення цього показника на 5,84% - до 500 тис.
17 з 18 основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися за підсумками торгів у вівторок, за виключенням датського індикатора.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас