"Ъ": "Нафтогаз" очікує зниження споживання газу у країні на 21% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Нафтогаз" очікує зниження споживання газу у країні на 21%

Енергетика
456
НАК "Нафтогаз України" підготувала і за поданням Мінпаливенерго передала на розгляд Кабінету міністрів баланс споживання природного газу в Україні на 2009 рік, повідомила вчора прес-служба компанії. За розрахунками НАК, споживання газу в країні складе 55,9 млрд кубометрів. Сформувати баланс планується за рахунок власного видобутку (20,6 млрд кубометрів), імпортного газу (33 млрд кубометрів) і відбору палива з підземних сховищ (2,3 млрд кубометрів).
Населенню буде поставлено 17,8 млрд кубометрів газу, теплокомуненерго (ТКЕ) – 10,5 млрд кубометрів, бюджетним організаціям – 1,05 млрд кубометрів, промисловим підприємствам – 19,3 млрд кубометрів, на технологічне забезпечення прокачування газу – 7,25 млрд кубометрів. Для порівняння: торік Україна спожила 71 млрд кубометрів газу, у тому числі промисловість – порядку 28 млрд кубометрів, теплокомуненерго – 16,5 млрд кубометрів.
Прес-секретар "Нафтогазу" Валентин Землянський говорить, що зниження споживання природного газу на 21% відбудеться з об'єктивних причин, пов'язаних з економічною кризою. "Промисловість і теплокомуненерго дуже сильно знизили споживання. Цифри в балансі відображають об'єктивну ситуацію на ринку. Безумовно, були і відключення ТКЕ за несплату, але вони не були настільки масовими, щоб говорити про те, що це є причиною зниження обсягів закупівель", - заявив пан Землянський.
Учасники ринку та експерти вважаються, що цифри, запропоновані "Нафтогазом", говорять про намір проводити більш жорстку політику відносно боржників. Заступник гендиректора Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Сергій Матвієнков нагадує, що цього року НАК неодноразово припиняла постачання газу промисловим підприємствам за відсутності 100-процентної передоплати. Приміром, були відключені такі великі підприємства, як "Дніпрошина", "Бальцем" і "Лукор" (див. Ъ від 27 лютого). " Швидше за все, є плани щодо масового відключення ТКЕ-боржників у наступному опалювальному сезоні. Тільки в цьому випадку споживання ними природного газу може бути знижено на 6 млрд кубометрів", - відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Андрій Селіваров.
Заступник гендиректора науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев впевнений, що зниження споживання газу "Нафтогазу" необхідно для того, щоб уникнути додаткових витрат, пов'язаних з його нагромадженням у підземних газових сховищах. "10,5 млрд кубометрів можна поставляти в поточному режимі без попереднього нагромадження в газосховищах", - говорить він. Таким чином, виходячи з вартості імпортного газу на кордоні $228 за тисячу кубометрів, у випадку зниження витрати палива цього року на 21% НАК зможе заощадити $3,4 млрд. Нагадаємо, у затверджений Кабміном бюджет "Нафтогазу" на цей рік не включені видатки на купівлю газу для опалювального сезону в об'ємі 15 млрд кубометрів.
Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас