Експерти: Різке підвищення акцизів позбавить доходів місцеві бюджети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Різке підвищення акцизів позбавить доходів місцеві бюджети

Казна та Політика
320
З початку березня депутати НУ-НС і БЮТ зареєстрували у Верховній раді кілька законопроектів про підвищення податкового тягаря на середній і малий бізнес. Зокрема законопроект №4133 (Ляшко, БЮТ) пропонує підвищити акциз на лікеро-горілчану продукцію в середньому на 17-23%, на дизпаливо - на 142%, законопроект №4202 (Кириленко, Томенко, БЮТ та інші) підвищує акциз на сигарети в середньому на 240%, у законопроектах №4112 і №4138 (Сенченко і Велижанський, БЮТ) передбачається індексація податку і плати за торговельний патент залежно від збільшення мінімальної зарплати. На думку опитаних експертів, прийняття цих законів загрожує економічній і соціальній стабільності в країні.
Директор Центру економічного прогнозування Василь Лановий попереджає, що одночасне підвищення акцизів на тютюн, дизпаливо, алкогольну продукцію, збільшення єдиного податку і плати за торговельний патент можуть не тільки задавити бізнес, але й привести до негативних соціальних сценаріїв. "Це вдарить по багатьох дрібних підприємцях, які займаються роздрібною торгівлею та формують основні доходи місцевих бюджетів. У випадку прийняття цих законів перекриють кисень не тільки бізнесу, але й місцевому самоврядуванню. Школи і лікарні виявляться без коштів, і на державу опустяться важкі соціальні зобов'язання", - вважає Лановий.
Тому Лановий застерігає, що питання акцизів може підірвати соціальну ситуацію в депресивних регіонах: "Якщо згадати історію революцій, то ми побачимо, що питання підвищення податків і акцизів ставали іскрою для повстань. Так було в США в 1774 році, у царській Росії в 1905 році, у Китаї в 1911 році. Оскільки в глибинці люди дотепер живуть практично в напівфеодальних умовах, підвищення акцизів на найбільш ходові товари може привести до стихійних бунтів, які спровокують масові виступи".
У той же час, експерт з податкових питань Сергій Старицький бачить у деяких запропонованих законопроектах зовнішні економічні ризики для України: "Депутати знову наступають на ті ж граблі, що й торік. Наприклад, проект про підвищення акцизів на сигарети в 2,4 рази з 1 травня дуже швидко приведе до низки негативних наслідків. По-перше, ми знову зіткнемося з лавиною контрабанди сигарет з Росії, як це було в середині 1990-х. При прозорості наших кордонів і корумпованості митниці цього не уникнути", - повідомив Старицький. До речі, за даними Державної митної служби, після торішнього підвищення акцизу у вересні кількість сигарет, затриманих при ввезенні на україно-російському кордоні, виросла у два рази.
По-друге, експерт впевнений, що доходи бюджету після підвищення акцизів можуть не збільшитися, а зменшитися. "Усі головні виробники тютюнової продукції вже в січні знизили випуск сигарет на 1,7 мільярда штук. Після збільшення акцизу ця тенденція поглибиться, і в другому півріччі замість приросту доходів ми ризикуємо одержати величезний мінус", - заявив експерт.
По-третє, Старицький звернув увагу на те, що законопроект про акцизи був внесений не в комітет з питань податкової та митної політики (як це було б логічно і процедурно правильно зробити), а в комітет з питань бюджету: "Це наводить на думку, що закон потрібний не просто депутатам, а комусь більш впливовому і зацікавленому аж ніяк не в задоволенні державних інтересів".
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас