"Ъ": Зростання промисловості може виявитися короткостроковим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Зростання промисловості може виявитися короткостроковим

1113
У лютому промислове виробництво скоротилося на 31,6%, що трохи менше від обвалу січня (-34,1%), повідомили в Держкомстаті. У порівнянні із січнем минулого місяця промисловість і зовсім збільшила виробництво (+5,4%), це навіть вище, ніж у лютому минулого року (+4,6%). Зростання до рівня січня показали всі галузі, крім виробництва коксу, продуктів нафтопереробки (-17%), а також електроенергії, газу і води (-14,4%). "Лютневий спад у нафтопереробці викликаний простоєм Одеського НПЗ через плановий ремонт. З 5 березня вони відновили роботу. Що стосується електроенергії, то такий спад виробництва характерний для лютого", - говорить заступник директора центру "Психея" Геннадій Рябцев. Найбільше зростання у лютому показало виробництво гумових і пластмасових виробів (+35%), що входить у хімічну галузь.
На відміну від січня поточного року в лютому ключові галузі української промисловості трохи поліпшили свої показники. Так, обсяг спаду в харчовій галузі зменшився на 4,2 процентного пункту, до 10,1%, у металургії – на 5,3 п.п. (-50,7%), у машинобудуванні – на 4,8 п.п. (-53,5%). Значно скоротився спад у хімічній і нафтохімічній промисловості – на 11,9 п.п., до 37,7%.
На думку прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, таких результатів удалося досягти завдяки реалізації антикризових заходів уряду. "Це не означає, що криза завершилася, і я не хотіла б ні за яких умов, такого трактування. Це поки лише означає, що всі антикризові заходи, які ми вживаємо крок за кроком, потроху дають позитивні результати", - заявила вчора на засіданні Кабміну пані Тимошенко.
Учасники ринку менш оптимістичні. "Таке високе зростання у роботі хімічної промисловості в основному пояснюється простоєм підприємств у січні через газову війну і лише в невеликій мірі пожвавленням внутрішнього ринку. Збільшення внутрішнього попиту підтримає зростання у галузі", - вважає президент Союзу хіміків України Олексій Голубов. "На березень у нас ще є замовлення, і, швидше за все, обсяг виробництва в галузі залишиться на лютневому рівні. Але на квітень поки немає замовлень, і дуже імовірно, що у квітні нас знову чекає спад", - підкреслює генеральний директор "Металургпрому" Василь Харахулах. Машинобудівники не можуть зробити прогнози навіть на місяць уперед. "По одному місяцю дуже складно говорити про динаміку. За моїми даними, говорити про підйом у галузі поки немає підстав", - відзначає віце-президент групи "Енергетичний стандарт" Віктор Чобан.
Із прогнозами бізнесу в цілому згодна заступник міністра економіки Ірина Крючкова: "У березні можна чекати подальшого збільшення обсягів виробництва – у цьому місяці ми традиційно виходимо на пік. Але це буде не те зростання, якого ми очікували. Подальша динаміка розвитку промисловості буде залежати від світової кон'юнктури. Щось конкретне стане видно не раніше липня".
Ще більш песимістичний аналітик ІК Concorde Capital Андрій Пархоменко. "Дані лютого показали, що промисловість уже досягла свого дна. Швидше за все, у березні обсяги виробництва ще трохи виростуть, а в наступних місяцях залишаться на цьому рівні. Повністю подолати спад промисловість зможе лише в 2011 році", - впевнений він.
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас