Пивовари зупиняють потужності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пивовари зупиняють потужності

Аграрний ринок
2425
Пивний ринок України повільно і впевнено продовжує скорочуватися. Свою роботу припинили Ізюмський і Запорізький пивні заводи.
Виробники скорочують обсяги виробництва. За перші два місяці поточного року було зварено на 12% менше пива, ніж за аналогічний період минулого. Так, у січні-лютому 2009 р. обсяг виробництва пива в Україні склав 31,85 млн. дал.
За словами генерального директора ЗАТ "Укрпиво" Галини Коренькової, пивна галузь, як і вся українська економіка в цілому, важко переживає фінансову кризу. "Падіння купівельної спроможності, відсутність кредитування на первинному ринку роблять галузь нежиттєздатною, що веде до відходу з ринку дрібних виробників", - стверджує вона.
Запорізький пивоварний завод входить у ТОВ "Українська Пивна Група".
Компанія заявляла про намір завоювати 5% українського пивного ринку до 2009 р. шляхом об'єднання виробників пива і консолідації їх спільних зусиль. До складу групи входять чотири регіональні пивоварні заводи - Мелітопольський, Запорізький, Лисичанський і Криворізький. У портфелі брендів ТОВ "Українська Пивна Група" кілька локальних торговельних марок - ТМ "Душа броварника" (Лисичанський пивоварний завод), ТМ "Січ" (Запорізький пивоварний завод), молода національна ТМ Metzler (Мелітопольський пивоварний завод).
Як повідомило джерело в компанії, у цей момент Запорізький пивзавод не закритий, а просто його потужності перенесені на інший майданчик. "Краще, щоб два заводи працювали на повну потужність, ніж чотири - збитково", - відзначив він.
Але важко не тільки невеликим підприємствам, а й таким мастодонтам, як "Славутич" (Carlsberg Group). Чистий прибуток компанії в 2008 р. у порівнянні з показниками 2007 р. склав мінус 293 млн. грн. При цьому рентабельність зменшилася на 13%. Про це говорять представники компанії. Як відзначають на підприємстві, причиною чистого збитку в 2008 р. стали курсові втрати по валютних кредитах, отримані внаслідок девальвації гривні наприкінці 2008 р.
Компанія "Сан Інбєв" закінчила рік з показниками не гіршими, ніж завжди, однак виробництво залишилося на рівні минулого року - 273,9 млн. гектолітрів пива. Обсяг продажів компанії також залишився на колишньому рівні.
Ще один великий гравець компанія "Оболонь" ухвалив рішення щодо коректування стратегії розвитку в наступному році. У ЗАТ вирішили завершити інвестиційні проекти 2008 р., а що стосується реалізації проектів на 2009 р., то їхня доля буде вирішуватися виходячи із ситуації.
Як наслідок з'явилися проблеми й у хмелярів. В "НВП Захід-Хміль" відзначають, що вітчизняний продукт забезпечує тільки 15% потреб виробників пива, при цьому в нинішньому році компанія стикнулася із труднощами в реалізації хмелю. Пивзаводи не поспішають його купувати. А ті, хто купує, пропонують дуже низьку ціну.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас