Аналітик: НБУ доведеться підтримати уряд черговим кредитом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: НБУ доведеться підтримати уряд черговим кредитом

Валюта
1326
НБУ доведеться підтримати уряд черговим кредитом, прогнозує аналітик інвестиційної компанії Astrum Investment Management Олександр Шкурпат.
Він відзначив, що в четвер, 12 березня, обсяг коштів Держказначейства скоротився на 1,2 млрд грн - до 2,6 млрд, на рівень мінімальних значень за останні кілька років. Аналітик додав, що Держказначейство протягом останнього місяця не публікує інформацію про стан виконання держбюджету, що може сигналізувати про його погіршення. "У випадку, якщо до кінця місяця не відбудеться поліпшень у зборі податків або не будуть залучені позикові кошти для фінансування бюджету, що малоймовірно, НБУ доведеться підтримати уряд черговим кредитом", - говорить Шкурпат. За його словами, від того, чи буде обсяг такого кредиту порівняним із кредитуванням у попередні місяці (близько 1 млрд грн), чи буде більшим, залежить і рівень інфляції, і курс гривні.
Шкурпат вважає, що суттєво послабить тиск на гривню те, що в березні "Нафтогаз України" купить на ринку менше валюти. Експерт відзначив, посилаючись на дані ЗМІ, що "Нафтогаз" погодив з "Газпромом" скорочення поставок газу в першому кварталі з 5 до 2,5 млрд кубометрів. "Ця новина є позитивною для валютного ринку - за колишніми умовами контракту НБУ довелося б продати "Нафтогазу" 1,2 млрд дол. наприкінці березня - початку квітня. За новими умовами "Нафтогаз" закупить 360 млн дол.", - говорить він.
За словами Шкурпата, загальний обсяг резервів, які регулятор може витратити на інтервенції в березні, оцінюються на рівні 1 млрд дол., що відповідає середньоденному продажу 80 млн дол. "Ми очікуємо, що НБУ буде діяти консервативно, залишивши резерв на випадок ажіотажного попиту, і реальний обсяг продажів буде на рівні 50-60 млн дол. на день. Динаміка курсу до кінця березня буде залежати від ступеня жорсткості контролю НБУ над збереженням банками курсу, близького до цільового 8 грн./дол., а також від прогресу в переговорах із МВФ, який може змусити Нацбанк відмовитися від адміністративного стримування курсу", - говорить аналітик.
У той же час, він відзначив, що ризик для валютного курсу становить збільшення вільної ліквідності в банківській системі - у п'ятницю, 13 березня, залишки на коррахунках банків виросли до 18,7 млрд грн, максимального рівня за останній місяць, одним із джерел чого стало перерахування бюджетних коштів. "Ставки міжбанківського кредитування впали до 30%, дефіцит гривні вже не відчувається так гостро, як ще тиждень тому", - сказав Шкурпат.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас