Секретаріат президента має намір залучити 4,62 млрд дол. на модернізацію ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секретаріат президента має намір залучити 4,62 млрд дол. на модернізацію ГТС

Енергетика
765
Секретаріат президента має намір залучити 4,62 млрд дол. на модернізацію газотранспортної системи України (ГТС) у вигляді кредиту від європейських газових компаній. Як пише "Комерсант-Україна", з такою пропозицією українська делегація планує звернутися до них у Брюсселі 23 березня 2009 р. на конференції, яку Секретаріат проведе разом з Єврокомісією.
На запланованій на 23 березня в Брюсселі конференції щодо модернізації української газотранспортної системи, яку проведуть Єврокомісія і Секретаріат президента України, українська сторона запропонує європейським газовим компаніям прокредитувати модернізацію ГТС. "Це дозволить країнам Євросоюзу впливати на прийняття рішень, пов'язаних із транзитом російського газу через Україну, тому що вони будуть кредиторами. Але про пряме управління ГТС не йдеться, закон це забороняє", - пояснив уповноважений Президента з енергетичних питань Богдан Соколовський. За його словами, Україна також має намір просити допомоги європейських компаній щодо проведення самої модернізації. Джерело, близьке до "Нафтогазу України", говорить, що всього планується позичити 4,62 млрд дол. на 10 років під 8-9% річних.
На думку експертів, європейські газові компанії можуть прокредитувати модернізацію ГТС, але, швидше за все, на умовах управління або володіння системою. "Про це вже заявляли E.O.N. Ruhrgas, ENI і Gas de France", - нагадує начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн. Дотепер влада заявляла про неприйнятність для України подібного співробітництва, відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Андрій Селіваров. "Тому переговори, швидше за все, закінчаться нічим", - прогнозує він.
У прес-службі "Газпрому" відзначили, що заступник голови правління компанії Олексій Голубов, який візьме участь у майбутній конференції, готовий обговорити надання допомоги в модернізації ГТС із боку Росії. Але інвестувати в реконструкцію українських газопроводів "Газпром" згодний лише за наявності гарантії повернення капіталу, якою є винятково створення консорціуму з управлінню ГТС, пояснило джерело в "Газпромі". Крім того, за словами співрозмовника, зараз "Газпром" сам готовий залучати фінансування європейських інвесторів для будівництва газопроводу "Південний потік", альтернативного українському.
У той же час в України залишається шанс залучити фінансування з альтернативних джерел. У п'ятницю голова Мінекономіки Богдан Данилишин і голова правління японської корпорації Sumitomo Мотоюкі Ока підписали меморандум, згідно з яким корпорація готова розглянути можливість виділення довгострокового кредиту на модернізацію української газотранспортної системи без будь-яких додаткових вимог щодо створення газотранспортного консорціуму. Переговори про це Кабмін веде із травня минулого року.
Газотранспортна система України належить державі та управляється "Укртрансгазом" - дочірньою компанією НАК "Нафтогаз України". Містить у собі 37,5 тис. км газопроводів, 71 компресорну станцію і 13 підземних сховищ газу із загальним активним обсягом газу 32 млрд куб. м. Пропускна здатність системи на вході - 288 млрд куб. м газу на рік, на виході - 175 млрд куб. м, у тому числі в країни Євросоюзу - 141 млрд куб. м.
Зараз модернізацією ГТС займається "Нафтогаз України". Затверджена компанією програма модернізації та реконструкції газотранспортної системи України на 2007-2010 рр. передбачає інвестиції в обсязі 4,8 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас