Грошей для будівельників поки нема — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошей для будівельників поки нема

Нерухомість
1178
Із трьох мільярдів гривень, які Юлія Тимошенко обіцяла дістати і направити на завершення будівництва готового на 70% і більше житла, не надійшло поки ні копійки.
У БЮТ запевняють, що гроші вже повинні були бути виділені Нацбанком. "Усі кошти будуть виділятися через Державну іпотечну установу, яка розподілить кошти через держбанки "Укрексім" та "Ощадбанк". Частину - забудовникам, які пройдуть конкурс, будуть мати максимальний ступінь готовності об'єктів і максимальну кількість викуплених квартир, а іншу - потенційним інвесторам. Аукціони на конкурсній основі на розподіл коштів забудовникам почнуться відразу, як тільки НБУ перерахує перший мільярд на рахунок Іпотечної установи. Зараз ми ведемо переговори з Нацбанком, намагаємося з'ясувати причини затримок з виділенням коштів", - розповів "Сьогодні" відповідальний за будівельну галузь депутат від БЮТ Юрій Сербін.
А от у НБУ взагалі нічого не знають. "Де написано, що Нацбанк повинен виділяти гроші якимсь держустановам або забудовникам? Я не розумію, про що мова", - заявив куратор прес-служби Нацбанку Сергій Круглик. За словами Сербіна, НБУ в грудні зобов'язався викупити цінні папери під гарантії уряду, гроші від яких і повинні були піти на завершення будівництв. Однак, як відомо, під тиском МВФ Кабмін має намір скасувати даний пункт бюджету, так що гроші зараз дійсно під сумнівом.
Будівельники, які претендують на держкредити для завершення своїх об'єктів, скаржаться, що справа завмерла. "Місяць тому нас обнадіяли, а тепер ми чекаємо. Аукціони не проводяться, ми дотепер не знаємо напевно, одержимо грошей чи ні. При цьому завзято ходять чутки, що 70% бар'єр готовності підвищать до 80%. У такому випадку мій об'єкт не пройде. По-моєму, нас знову обдурили", - скаржиться директор однієї з компаній-забудовників.
За оцінками експертів, найменш ефективним зараз буде проект уряду щодо кредитування населення. "Брати кредит зараз двічі ризиковано: це борг, з яким доведеться розраховуватися, а будівництво можуть знову заморозити, якщо грошей не вистачить", - вважає віце-президент АБНУ Олександр Бондаренко.
Відзначимо, що зараз по всій країні зупинено більше 80% будівництв. "Кинутими" виявилися сотні тисяч людей, які вже вклали гроші у квартири в споруджуваних будинках. І відсутність грошей на добудовування - погана новина. Виходить, очікувати добудовування будинків не варто.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас