Світовий ринок сталі: 5-12 березня 2009 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий ринок сталі: 5-12 березня 2009 р.

Казна та Політика
974
Спад на світовому ринку сталі, що почався в середині лютого, близький до закінчення - судячи з того, що ціни скоротилися майже до рівня собівартості. Втім, є ймовірність того, що період зниження цін не зміниться, як це було наприкінці минулого року, їх зростанням, а перетвориться в сумну стагнацію. Попит на основних ринках залишається незначним, а сировина падає в ціні. Очевидно, металургійним компаніям в усьому світі знову доведеться зменшувати обсяги виробництва, щоб знову створити на ринку хоча б подобу дефіциту.
Напівфабрикати
Ціни на заготівлі при поставках у Туреччину і країни Близького Сходу, схоже, знизилися до своєї природної межі. Подальше скорочення котирувань зробить цей продукт збитковим для виробників. Протягом декількох тижнів поспіль експортери йшли на все нові поступки, але зараз у них, мабуть, більше немає простору для маневру.
Турецькі металургійні компанії збили ціни на українські заготівлі до приблизно $300 за т CFR. Нові пропозиції з їх боку надходять на рівні $270-290 за т FOB. В принципі, рівень попиту з боку Туреччини досить високий, але покупці поводяться дуже жорстко, вказуючи на різке здешевлення довгомірного прокату як головну причину падіння цін на заготівлі. Самі турецькі металурги через недостатній попит також знизили вартість напівфабрикатів до $300-320 за т FOB.
Більш високі ціни - приблизно $360-375 за т CFR - можна одержати в Ірані, але місцеві компанії скоротили обсяги закупівель. Через інтенсивні продажі в січні-лютому місцевий ринок виявився "перепроданим", через це в споживачів зовсім зник інтерес до нових замовлень, незважаючи на готовність постачальників до серйозних поступок.
У Східній Азії заготівлі опустилися до $335-350 за т CFR, основною причиною скорочення цін більш ніж на $50 за т протягом неповного місяця фахівці називають здешевлення металобрухту. Китайські компанії також присутні на ринку, але, на думку трейдерів, їх котирування сильно занижені. Тому що на китайському ринку на сьогодні спостерігається надлишок пропозиції готового прокату, розраховувати на активізацію попиту з їх боку в доступному для огляду майбутньому не доводиться.
На світовому ринку слябів споживачі очікують зниження цін у квітні. Деякі європейські компанії вже намагаються розмістити замовлення з розрахунку $320-330 за т CІ, хоча середній рівень цін на цю продукцію зараз становить у найбільших постачальників $330-350 за т FOB. Втім, тому що сьогодні вже можлива покупка гарячокатаних рулонів (українських) за $340 за т FOB, швидке падіння цін на сляби виглядає неминучим.
Конструкційна сталь
Стан справ на ринках довгомірного прокату можна охарактеризувати одним словом: безнадійний. Будівельна галузь в усьому світі перебуває в майже паралізованому стані (окремі відносно благополучні "острівці" на зразок В'єтнаму - не беруться до уваги). Компанії сектора, у найкращому разі, неквапливо завершують давно розпочаті будівництва, на нові немає ні грошей, ні платоспроможного попиту. Навіть скромне виробництво конструкційної сталі в перші два місяці поточного року, однаково виявилося надлишковим. У Європі, США, Китаї склади переповнені продукцією, завезеної розраховуючи на традиційне весняне пожвавлення, якого так і не відбулося. Надії металургів на активізацію попиту завдяки реалізації державних програм економічного стимулювання переносяться на третій-четвертий квартали.
В результаті ціни на довгомірну продукцію покотилися до низу. У Шанхаї арматури HRB335, у першій половині лютого що перевищувала 3700 юанів ($541) за т EXW, подешевшала до 3200 юанів ($468), а місцеві фахівці очікують її швидкого спуску до 3000-3100 юанів ($439-453) за т EXW і стабілізацію на цьому рівні на період від одного до трьох місяців.
Турецькі компанії знизили котирування на арматури до $390-410 за т FOB і вже готові продавати свою продукцію в США і Південно-Східну Азію дешевше $450 за т CFR. Попит з боку країн Перської затоки близький до нуля, хоча трейдери говорять про поступове скорочення запасів, що обіцяє повернення споживачів на ринок - у поки не зрозумілому айбутньому.
Експортери із країн СНД, у свою чергу, знизили котирування на арматури і катанку до $370-390 за т FOB, а латвійська Lіepaja Metalurgs - і до менш $370 за т FOB. Однак на ринках Середземномор'я і Близького Сходу зростає конкуренція з боку західноєвропейських компаній, що намагаються компенсувати скорочення продажів у ЄС за рахунок експорту. При цьому котирування європейських виробників знизилися до $390-410 за т FOB і продовжують повільно повзти до низу. Самі європейці купують імпортні арматури по $410-440 за т CFR, а турецький сортовий прокат - за $450-470 за т FOB, але, мабуть, котирування надовго на цьому рівні не залишаться.
З американського ринку пішли майже всі іноземні постачальники. Попит на довгомірний прокат у країні залишається мінімальним, причому споживачі віддають перевагу продукції національного виробництва через більш стислі терміни доставки. Навіть пропозиції з боку турецьких компаній, котирування яких на $60-100 за т нижче, ніж в американських металургів, не викликають істотного інтересу в потенційних покупців.
Листова сталь
Ціни на плаский прокат на світовому ринку йдуть під укіс, але швидше за всіх дешевшає товстолистова сталь. Будівництво, важке машинобудування, суднобудування - всі галузі, де широко використається ця продукція, перебувають зараз у кризовому стані. Достатньо сказати, що за січень 2009 р. світова суднобудівна галузь одержала замовлення всього на 9 судів, причому Європа не отримала взагалі жодного .
Щоправда, ціни на суднобудівний товстий аркуш поки не падають нижче $600 за т FOB у Східній Азії, а українські компанії пропонують цю продукцію за $520-530 за т FOB і дорожче. Але комерційна товстолистова сталь просто звалилася. Деякі китайські компанії зменшили ціни до $470-490 за т FOB, а українська продукція надходить на зовнішні ринки по $450-480 за т FOB.
Упали в ціні й українські г/к рулони. ММК ім. Ілліча понизив березневі котирування до $340-360 за т FOB. Інші виробники пропонують свою продукцію в Китай, Туреччину та країни Близького Сходу за $370-410 за т CFR, російський гарячий прокат може сягати й до $440 за т CFR. Турецький і єгипетський прокат подешевшав до приблизно $400-410 за т FOB.
Китайські компанії, незважаючи на надвиробництво сталі в країні та прогресуючий спад цін, не відмовилися від закупівель листової продукції. Однак, при цьому, вони змусили постачальників скинути ціни. Вартість закуповуваних китайцями г/к рулонів зі СНД, Кореї, Тайваню опустилася до близько $375-390 за т CFR, а холоднокатаних - до $460-470 за т CFR. В інших країнах Східної і Південно-Східної Азії ціни можуть бути істотно вищими, до $470-490 за т FOB японського і корейського гарячого прокату, але в нинішніх умовах металурги не можуть зневажати будь-якими покупцями.
У Європі і США ціни поки відносно стабільні. У Середземномор'ї і країнах Східної Європи відпускні ціни місцевих виробників практично зрівнялися з імпортом і становлять близько 330-360 євро за т EXW або CІ/DAF для гарячого прокату і 410-440 євро за т для холодного. У США місцеві компанії продають г/к рулони за $500-550 за метричну т EXW, а імпортні котирування починаються від $480 за т CІ. При цьому, якщо американські аналітики сподіваються, що на цьому ціни досягли дна, то їх європейський колеги настроєні менш оптимістично, очікуючи у квітні нового зниження цін, виправданням для якого стане здешевлення залізної руди.
На думку фахівців, ключовим фактором для ринку плаского прокату в західних країнах буде обсяг складських запасів. Поки споживачі і трейдери вважають свої резерви надлишковими і тому утримуються від нових закупівель. За оцінками британської консалтингової компанії MEPS, процес оптимізації запасів може зайняти більшу частину 2009 року, що перекреслює надії на зростання цін на прокат у доступному для огляду майбутньому, у той час як World Steel Assocіatіon вважає, що розвантаження складів завершиться набагато раніше - уже в другому кварталі поточного року.
Спеціальні сорти сталі
На світовому ринку нержавіючої сталі за минулий тиждень не відбулося істотних змін. Попит залишиться низьким і, як вважають практично всі гравці, не буде збільшуватися в доступному для огляду майбутньому, але й для нових знижень цін особливих підстав, начебто б, немає.
Вартість х/к рулонів 304 2У - масової нержавіючої продукції - перебуває в інтервалі $2150-2250 за т CFR у країнах Східної Азії і 1650-1800 євро за т EXW у Європі. Імовірно, ці ціни залишаться незмінними до кінця березня, але у квітні досить імовірний новий спад внаслідок зниження витрат металургів на феррохром і залізну руду.
Металобрухт
На початку весни ціни на металобрухт на світовому ринку зазвичай знижуються, оскільки з настанням більш сприятливих погодних умов збільшується його збір. Цього року вартість лома на початку березня також повсюдно пішла донизу, але зовсім з інших причин. Виплавка сталі, що почала було зростати в лютому, знову йде на спад, а заготівлі, що дешевшають, і довгомірний прокат тягнуть за собою і металобрухт.
Турецькі компанії, що цілком превстигли в зниженні цін на імпортні заготівлі, намагаються збити і вартість металобрухту. Котирування американського і європейського матеріалу HMS № 1&2, так само як і румунського 3А, скоротилися на турецькому ринку до приблизно $205-215 за т CFR, але споживачі заявляють, що для досягнення балансу із заготівлями необхідне зменшення котирувань до $180 за т CFR.
Постачальники ж перебувають у досить уразливому стані. У Європі експортні котирування на HMS № 1&2 упали до $165-170 за т FOB Роттердам, на внутрішньому ринку спостерігається надлишок матеріалу. У США металобрухт у березні подешевшав на $25-30 за т, вартість HMS №1 скоротилася до $165-175 за довгу т (1016 кг) з поставкою на завод.
При цьому альтернативи у вигляді східноазіатського ринку в американських трейдерів немає. Під час відсутності китайських покупців підтримати колишні обсяги закупівель немає кому, а вартість HMS № 1&2 при поставках у Корею і на Тайвань знизилася до $230-250 за т CFR.
За матеріалами:
Ugmk.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас