Точка зору: Держпідтримка експортерів дозволить зупинити девальвацію гривні вже до кінця поточного року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Держпідтримка експортерів дозволить зупинити девальвацію гривні вже до кінця поточного року

Валюта
648
Урядова підтримка експортерів і ефективна програма державних запозичень дозволить зупинити девальвацію гривні вже до кінця поточного року, вважає начальник відділу дилінгу VAB Банку (Київ) Олексій Тихий.
"Якщо уряд зуміє вжити ефективних заходів для відновлення експорту, то це стане головним стабілізуючим фактором для вітчизняної валюти й, у комплексі із грамотними і своєчасними запозиченнями, зможе практично повністю зупинити девальвацію до кінця поточного року", - повідомив він агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.
У той же час, на думку О.Тихого, якщо зміцнення гривні буде підтримуватися неринковими, адміністративними методами і черговий транш кредиту від Міжнародного валютного фонду (МВФ) не буде отриманий, то курс гривні навряд чи вдасться втримати навіть у середньостроковій перспективі.
"У середньостроковій перспективі курс вітчизняної валюти буде залежати, як від фінального рішення МВФ, так і від злагоджених дій влади щодо збалансування бюджетних показників і зміцнення довіри населення до вітчизняної банківської системи", – пояснив банкір.
У той же час, за його оцінкою, до кінця березня може спостерігатися посилення гривні на тлі позитивних очікувань щодо співробітництва країни із МВФ і з урахуванням попередніх даних про поліпшення стану торговельного балансу.
"Після спадного тренда курсу нацвалюти в останні чотири місяці, протягом яких гривня знецінилася відносно долара практично на 40%, тренд останнього тижня можна називати ревальвацією, яка може зберігатися аж до кінця березня", - сказав він.
Як повідомлялося, курс гривні на міжбанку з початку року знизився на 0,62% - до 8,10 грн/$1, незважаючи на певне посилення на поточному тижні. Для підтримки національної валюти НБУ з початку року продав на міжбанку близько $3,8 млрд. Офіційний курс гривні в 2009 році втримується на рівні 7,7 грн/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас