Лізинг падає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лізинг падає

Кредит&Депозит
977
"Один лише список неподобств не влізе навіть у бандероль"... Приблизно в такий спосіб сформулювали учасники Українського об'єднання лізингодавців (УОЛ) якість законодавства, що регулює сьогодні ринок лізингу. З наступного тижня вони почнуть лобіювати повну заміну нормативної бази.
В 2008 р. частка лізингу серед інвестицій в основні кошти склала 3,8%, хоча в 2007 р. уже досягала 8,5%. "Цього року нам сильно пощастить, якщо результати виявляться не гіршими, ніж в 2006 р.", - відзначив генеральний директор компанії "Райффайзен лізинг Аваль" Петер Оберауєр. У той же час, за його словами, у Європі сьогодні цей показник досягає 28%, і якщо спроектувати його на Україну, то місткість ринку в нас становить близько 75 млрд. грн. Проте протягом поточного року падіння ринку продовжиться і буде досить затяжним не в останню чергу через законодавчі труднощі і проблеми з оподатковуванням.
Крім того, за словами пана Оберауєра, кількість лізингових компаній на ринку буде скорочуватися. У першу чергу, вважає він, помруть так звані незалежні лізингові компанії, оскільки одержати фінансування під свої проекти зараз складно навіть банкам. А от дочірні банківські лізингові компанії будуть почувати себе терпимо і навіть збільшать частку ринку за рахунок переходу до них від банків сегмента автокредитування і збільшення серед числа їх клієнтів фізичних осіб.
Проте, на переконання учасників ринку, для пом'якшення негативних наслідків фінансової кризи терміново необхідне посилення регулювання. Для цього на початку березня був підписаний меморандум про співробітництво між УОЛ і Держфінпослуг. А на наступному тижні на сайті асоціації буде вивішений повний список дір у законодавстві, які необхідно нарешті усунути.
"Усі бомби, закладені в регулювання ринку за останні десять років різними урядами і парламентами, дали про себе знати в останні кілька місяців, - розповідає генеральний директор компанії "Євро Лізинг" Роман Іваненко. - Нормативна база зараз нагадує лист дяді Федора із Простоквашино, де в нього вовна росла і хвіст відвалювався. Ми будемо наполягати на її повній зміні, а не косметичному ремонті".
Зокрема, істотні труднощі, особливо в умовах кризи, створює питання нарахування ПДВ. "Ми, напевно, єдина країна, яка бере податки зі збитків", - відзначає пан Іваненко. Наприклад, компанія зазнає збитків при поверненні предмета лізингу, але чомусь повинна однаково платити ПДВ. До того ж лізингові компанії не мають права відносити резерви на валові видатки, як це роблять банки, а також не мають шансів одержати рефінансування у випадку дефіциту ліквідності. "І чому немає державної програми компенсації процентних ставок по лізингових платежах, якщо є по банківських кредитах? Виходить, держава підтримує тільки один сегмент фінансового ринку", - говорить він.
Крім того, обурення лізингодавців викликає той факт, що всі пропозиції, внесені ними в проект антикризового закону, дотепер навіть не були розглянуті. "Уряд уже п'ять місяців не може вирішити, чи є в країні криза, - говорить Роман Іваненко. - Тому не дивно, що нам ніхто не хоче давати кредити".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас