Нова банківська хвиля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова банківська хвиля

15176
Експерти вважають, що нові банки потрібні акціонерам для порятунку власного бізнесу або, якщо власниками виступають банкіри, для виведення активів з інших кредитно-фінансових установ.
Незважаючи на бурхливу у країні фінансову кризу, Нацбанк продовжує реєструвати нові банки. Чиновники стверджують, що всі вони будуть займатися реальним бізнесом і обслуговувати фінансові потоки близьких до акціонерів компаній. Це ж стверджують і менеджери нових установ.
Голова правління "Діапазон Максимум Банк" Олексій Єфремов заявив "i", що його банк заснований групою фізичних осіб і орієнтований на обслуговування корпоративного бізнесу акціонерів і сторонніх компаній.
У свою чергу голова "Авант Банку" Анатолій Дроб’язко повідомив "i", що засновниками довіреної йому установи є власники "Лоренс Груп", що займається нерухомістю. За його словами, для бізнесу з оборотом більше $150 млн. власний банк є гарним інструментом оптимізації витрат і обслуговування фінансових потоків. "Створення банку з нуля зараз краще від купівлі дешевого банку, що відпрацював на ринку хоча б кілька років (зараз невеликі банки можна купити за 0,5 капіталу і дешевше.- "i")", - говорить пан Дроб’язко. Мовляв, таким банкам нудно обслуговувати існуючі зобов'язання і вклади, які в умовах кризи вимиваються з банків швидше, ніж погашаються кредити.
"Ті банки, які реєструються зараз, швидше за все, створюються бізнес-групами для обслуговування власного бізнесу, гроші якого боязно тримати в чужих банках, що страждають від кризи", - говорить перший заступник голови правління "Ощадбанку Росії" Владислав Кравець. Він пояснює, що документи на реєстрацію цих банків були представлені чотири-п'ять місяців тому, коли ситуація на фінансовому ринку була більш-менш стабільною. Тому банки, що з'являються зараз, здебільшого належать до звичайних кишенькових установ.
Однак через відтік вкладів із працюючих банків у найближчому майбутньому нас очікує хвиля реєстрацій нових банків. І вже до кінця першого півріччя ліцензії почнуть одержувати банки, орієнтовані на досить специфічні цілі. Цілком можливо, що в майбутньому на ринку з'являться банки, які будуть створені як оболонки для переведення активів і бізнесу з потерпілих від кризи фінансових установ. У всякому разі такі банки дуже часто з'являлися в Росії після кризи зразка 1998 р.
Ще однією причиною реєстрації нового банку, на думку голови правління Альфа-банку Андрія Волкова, може бути бажання акціонерів зробити маркетинговий прорив на ринку - залучаючи клієнтів тим, що банк не має в портфелі поганих кредитів і розривів у ліквідності. "Новому гравцеві, у якого є сильний бренд і плани щодо виходу на український ринок, вигідніше створити новий банк, ніж купувати існуючий - з його історією та проблемами. Це дорогий маркетинговий хід, але в умовах недовіри до деяких старожилів ринку він може спрацювати", - вважає банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас