НБУ готовий дозволити банкам пропонувати кандидатури кураторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ готовий дозволити банкам пропонувати кандидатури кураторів

420
Національний банк готовий дозволити комерційним банкам, у яких планується введення кураторів, самостійно вибирати кандидатури на ці посади і пропонувати їх НБУ.
Про це говориться в повідомленні асоціації "Український кредитно-банківський союз".
За даними УКБС, 12 березня відбулася зустріч членів наглядової ради асоціації з новим керівництвом дирекції банківського регулювання та нагляду НБУ.
"НБУ наполягає на широкому впровадженні інституту кураторства для зміцнення функцій нагляду в тих банках, де це необхідно. Не виступаючи проти такого підходу, члени наглядової ради УКБС підкреслювали необхідність застосування високих професійних і кваліфікаційних вимог до кураторів. У результаті вирішено, що банки самі будуть пропонувати НБУ кандидатури кураторів", - говориться в повідомленні.
Представники УКБС і НБУ також обговорили питання розробки процедури реструктуризації кредитів з переведенням валютної заборгованості в гривневу при забезпеченні джерел покриття збитків банків, пов'язаних з такими операціями.
Учасники зустрічі висловилися за впровадження найближчим часом пілотного проекту з реалізації такого механізму на базі певного банку, який буде спеціально відібраний.
УКБС вважає, що готовність НБУ до конструктивного діалогу з банківським співтовариством буде сприяти підвищенню рівня довіри населення до банків і дозволить розблокувати кредитування виробництва і сфери послуг.
Як повідомляло агентство, постановою №38 від 30 січня НБУ врегулював порядок введення кураторів у банки і порядок їх діяльності.
Відповідно до даної постанови, на куратора покладають наступні повноваження: контроль над проведенням банком різних операцій, ініціювання нарад з керівництвом банку, присутність на зборах акціонерів, засіданнях правління і наглядової ради банку, узгодження пов'язаних з рухом коштів рішень керівництва банку, винос за межі банку копій документів, що свідчать про порушення банком нормативно-правових актів НБУ.
Термін повноважень куратора не може перевищувати 1 року від дня його призначення.
НБУ вже ввів кураторів в Укргазбанк і Соцкомбанк і має намір ввести в Банк регіонального розвитку.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас