Російський математик заздалегідь "розрахував" кризу, але що робити з економікою Росії, він не знає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський математик заздалегідь "розрахував" кризу, але що робити з економікою Росії, він не знає

1809
Відомий російський математик академік Віктор Маслов рік тому розрахував економічну кризу і зумів до неї підготуватися. Лауреат Ленінської, Державних, Демидовської премій академік Маслов розв'язав кілька найскладніших державних завдань, зокрема розрахував покриття чорнобильського саркофага.
Він з математичною точністю передбачив дефолт 1998 року, а раніше - розвал СРСР, пише "Російська газета". "Мені вдалося показати, що ті явища, які сьогодні відбуваються в економіці, мають чимало спільного з деякими процесами у фізиці. Якщо говорити зовсім просто, то мова йде про так звані фазові переходи, коли ситуація погіршується не плавно, а раптово, лавиноподібно переходить із одного стану в інший", - розповів Маслов виданню. За його словами, нинішня криза - типовий тому приклад. "Такі процеси добре відомі у фізиці та описані формулами. І схожі формули можна застосувати і в економіці. Наприклад, можна точно передбачити, вибухне криза чи ні, і навіть назвати її "дату", - сказав математик.
За його словами, його криза не застала зненацька.
"Ще влітку я продав дачу і квартиру, а гроші перевів дітям за кордон. Мої розрахунки показали, що Америка давно проскочила якийсь поріг, або критичне число, за яким обов'язково, як лавина, вибухне криза. Той самий некерований фазовий перехід. Розуміючи, що мої діти опиняться в складному становищі, я дав їм кілька порад, як краще розпорядитися цими грішми, щоб попередити ситуацію", - повідомив академік.
Математик пояснив, що розрахував критичне число для боргів США.
"Виявилося, що їх економіка давно переступила цю конкретну межу, а виходить, є банкрутом і знову ж лавиноподібно впаде в боргову яму. Що й відбулося. Аналогічно можна розрахувати критичне число, скажімо, для грошей, що перебувають в обороті країни. Якщо швидкість їх руху менша від цього числа, то наближається інфляція, якщо вища - ситуація стабільна", - пояснив він.
Говорячи про відмінності своїх розрахунків від економічних, Маслов сказав, що "дає не загальну схему, а конкретне число".
На запитання, що б він порадив президентові США Бараку Обамі, Маслов відповів: "Не треба рятувати тих, хто у всьому винен, і насамперед банки з Уолл-Стріта. Їхні борги давно зашкалили за критичні числа".
"Допомога потрібна порівняно невеликим банкам із глибинки, які в основному обслуговують людей. Крім того, треба вводити державне регулювання банківської сфери, щоб не стихійно, а за допомогою жорстких важелів вивести країну з боргової ями. Як це зробити конкретно? Відповідь можна одержати, розрахувавши критичні числа для різних видів боргів", - вважає він.
Відповіді, що робити для виходу із кризи Росії, у математика немає.
"Наша економіка закрита і занадто велика частка тіньової економіки. Тому неможливо розрахувати критичні числа та одержати об'єктивну картину", - пояснив Маслов.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас