Банкіри: Перспектива курсу гривні залежить від переговорів з МВФ та інтервенцій НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: Перспектива курсу гривні залежить від переговорів з МВФ та інтервенцій НБУ

1798
Перспектива курсової динаміки гривні в березні залежить від результативності переговорів країни з Міжнародним валютним фондом (МВФ), регулярності інтервенцій Національного банку України (НБУ) і ситуації на ресурсному ринку, вважають опитані банкіри.
"Останні заяви учасників переговорів дають надію, що Україна може одержати другий транш кредиту МВФ. Ці новини вселяють оптимізм в учасників ринку. У цей час ситуація на міжбанку відносно стабільна. У випадку сприятливого для України результату переговорів із МВФ можна чекати, що курс долара буде перебувати в діапазоні 8,00-8,20 грн/$1 (до кінця березня - ІФ) на міжбанку і готівковому ринку", - сказав заступник голови правління БМ Банку (Київ) Тарас Кияк.
"До кінця березня курс гривні на міжбанку, швидше за все, залишиться на нинішньому рівні - 8,00-8,20 грн/$1. Якась курсова стабільність досягнута за рахунок зниження тиску на міжбанк із боку готівкового ринку: НБУ наприкінці лютого почав проводити валютні аукціони для підтримки фізосіб-позичальників, які тепер можуть купувати валюту за пільговим курсом для погашення валютних кредитів", - додав начальник управління дилінгу банку "Хрещатик" (Київ) Валерій Доага.
Начальник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку (Київ) Ерік Найман вважає, що для курсової динаміки визначальним фактором буде поведінка Нацбанку.
"Якщо НБУ продовжить інтервенції і продаж доларів, то курс міжбанківського ринку до початку квітня продовжить залишатися в діапазоні 7,80-8,00 грн/$1. Готівковий курс у такому випадку буде плавно знижуватися до 8,00-8,10 грн/$1. Однак якщо інтервенції припиняться, то міжбанківський ринок може швидко повернутися до 8,50-8,60 грн/$1, а готівковий - до 8,80-9,00 грн/$1", - сказав він.
За оцінкою начальника казначейського управління Першого українського міжнародного банку (ПУМБ, Донецьк) Олексія Савченка, девальваційний тиск може підтримати здешевлення гривні на ресурсному ринку.
"Найближчим часом на безготівковий і готівковий валютні ринки буде впливати активність українських експортерів та імпортерів, що очікують більш вигідні курси. З іншого боку, досить сильно на сьогоднішній день опустилися котирування по гривневих кредитах overnight. Минулого тижня ринок доходив і до 100%, тоді як у четвер ринок закрився на рівні 15-20%. Таким чином гривня, що подешевшала, може вплинути на подорожчання долара", - відзначив банкір.
Як повідомлялося, курс долара на міжбанку з початку року зміцнився на 1,24% (з 8,05 грн/$1), що відповідає зниженню гривні на 1,23% - до 8,15 грн/$1. Для підтримки національної валюти НБУ з початку року продав на міжбанку близько $3,8 млрд. Офіційний курс гривні в 2009 році втримується на рівні 7,7 грн/$1.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас