Експерт: Росія буде змушена надати Україні кредит, щоб не зірвати транзит газу в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Росія буде змушена надати Україні кредит, щоб не зірвати транзит газу в Європу

835
Росія буде змушена надати Україні кредит у розмірі 5 млрд. доларів, щоб не зірвати транзит газу в Європу. Таку думку висловив заступник директора Інституту країн СНД Володимир Жарихін.
"Мені здається, Росія буде змушена дати кредит Україні, тому що тут прекрасно розуміють, що інакше гроші за газ можуть не одержати. У цьому випадку доведеться перекривати засувку Україні, а Україна перекриє засувку Європі", - сказав В.Жарихін.
За його словами, у такій ситуації Росія зазнає ще більших економічних втрат. "Для Росії ця сума (5 млрд. доларів) досить істотна, але ситуація складається так, що вона може втратити більше на збитках, які виникнуть через нову газову кризу", - відзначив експерт. У той же час В.Жарихін відзначив, що умови надання позики залишаються предметом переговорів.
"Росія зацікавлена дати кредит просто з тієї причини, що в неї немає іншого виходу", - додав він. Коментуючи слова голови Севастопольської міськдержадміністрації Сергія Куніцина про те, що Кабінету міністрів України необхідно звернутися до уряду РФ щодо питання боргів Чорноморського флоту Росії перед Пенсійним фондом України, В.Жарихін висловив упевненість, що всі платежі незабаром будуть здійснені.
"С.Куніцин роздмухує проблему на рівному місці. У нього не дуже прості, м'яко кажучи, відносини з міською радою, тому це просто піар", - вважає він. За словами С.Жарихіна, затримка із платежами пов'язана з технічними питаннями. "Говорити про те, що в Чорноморського флоту немає і не буде грошей, не можна", - сказав він, відзначивши, що сума боргу невелика.
Як повідомлялося, 11 березня С.Куніцин висловив надію, що прем'єр-міністр Юлія Тимошенко звернеться до уряду РФ щодо питання боргів ЧФ РФ перед Пенсійним фондом України. На засіданні антикризової групи С.Куніцин із цього приводу, зокрема, відзначив: "Ми повинні написати від прем'єр-міністра лист, щоб наш глава уряду звернулася - це питання міжнародного порядку - до міністра оборони і до уряду Російської Федерації, оскільки заборгованість ЧФ РФ у ПФУ виросла з 3,4 млн. грн. до 3,6 млн. грн. І це з 10 млн. грн. загальної пенсійної недоїмки по місту".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас