ЦБ Швейцарії наблизив процентну ставку до нуля і почав скуповувати іноземну валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦБ Швейцарії наблизив процентну ставку до нуля і почав скуповувати іноземну валюту

1791
Національний банк Швейцарії знизив у четвер базову процентну ставку до 0,25% річних з 0,5%, щоб підтримати економічне зростання у країні. Центробанк почав скуповувати іноземну валюту з метою зупинити різке подорожчання швейцарського франка до євро, повідомило агентство Bloomberg.
Швейцарії загрожує найгірша рецесія з 1982 року, оскільки зростання курсу нацвалюти до євро підірвало конкурентоспроможність швейцарського експорту, а попит на внутрішньому ринку залишається вкрай слабким.
"Звичайним заходам кредитно-грошової політики прийшов кінець. При такому низькому рівні процентних ставок Національний банк Швейцарії повинен дати сигнал ринкам про те, що він може вжити додаткових заходів", - вважає головний економіст Bank Sarasin у Цюріху Ян Амрит Позер.
"Опустити ставки до нуля недостатньо, потрібні нестандартні заходи. У Швейцарії існує значний ризик дефляції", - впевнений економіст BNP Paribas у Лондоні Еойн О'каллаган. Він прогнозує скорочення ВВП Швейцарії в 2009 році як мінімум на 3%.
Курс швейцарського франка падає до євро найвищими темпами з моменту введення єдиної європейської валюти в 1999 році. Євро коштував 1,5238 швейцарського франка на 16:40 МСК у четвер у порівнянні з 1,4771 франка до оголошення про інтервенцію у валютні ринки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас