Точка зору: Фінансова криза стане "каталізатором очищення" української політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Фінансова криза стане "каталізатором очищення" української політики

751
Фінансова криза в країні неминуче відобразиться на сутності української влади і на характері політичної дискусії в країні. Таку думку висловив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, коментуючи майбутню виборчу кампанію і висловлювання посла США Вільяма Тейлора щодо несподіванок під час виборів.
Як повідомили в прес-службі АМУ, зокрема, за словами експерта, на майбутніх президентських і парламентських виборах не варто очікувати радикальної зміни обличчя влади. У той же час економічна криза неминуче відобразиться на її сутності і на характері політичної дискусії в країні, сказав В.Бала. "Сьогодні можна не сумніватися, що економічна криза істотно відобразиться на характері політичної комунікації в країні. Однак найголовнішим результатом боротьби із кризою буде зміна сутності української влади", - відзначив експерт.
За його словами, "убік повинні відійти підкилимні методи протистояння політичних еліт і конфлікти гілок влади". "Або через посилення конституційної реформи, або через успішні вибори, - буде проведене зміцнення державного апарату і здійснена консолідація інститутів влади", - висловив думку В.Бала, додавши, що "час сірих кардиналів, з подоланням кризи, безповоротно піде. Війни чиновників середньої руки, що не пройшли легітимізації виборами, з публічними політичними лідерами стануть надбанням новітньої політичної історії". На думку В.Бали, криза повинна виступити каталізатором очищення української політики від "штучних фрагментів, що утрудняють поступальний розвиток країни".
"Як це не дивно звучить, але наслідки кризи також можуть мати позитив для країни в цілому. Держави з пострадянською економікою, які успішно інтегруються сьогодні в Європу, пройшли період жорстких політичних і економічних реформ. Це, насамперед, такі явища, як люстрація, відкриття архівів спецслужб, шокова терапія та ін. Україна пішла своїм шляхом – занадто помірним і поступальним. От чому проходить корозія демократичних цінностей та ідеологічне лицемірство", - відзначив експерт.
Очевидно, вважає він, "що фінансова криза повинна струснути країну від популізму і підсилити державну машину".
Як повідомлялося, В.Тейлор, зокрема, не виключив, що на президентських виборах в Україні можуть бути несподіванки, криза може мати політичні наслідки. "Я сподіваюся, що влада в Києві зможе зібратися, оскільки це загроза і їй самій", - відзначив він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас