Видавці показують ефективність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Видавці показують ефективність

346
Чи не єдиною позитивною рисою кризи (принаймні, на медійному і рекламному ринку) стає галузева консолідація, спрямована як на пошук оптимальних шляхів виходу з важкого становища, так і на відстоювання і просування власних переваг в очах клієнта
Телевізійники, рекламісти, видавці та інтернетники розгортають активну пропаганду себе самих як каналів комунікації.
Періодичні друковані видання активно включилися в конкурентну боротьбу з іншими носіями, підкреслюючи власну унікальність і високий рівень довіри споживачів до свого різновиду медіа. І це не дивно, адже при скорочених маркетингових бюджетах рекламодавців питання довіри до того чи іншого носія стає питанням виживання окремих гравців і навіть сегментів галузі.
Обсяги реклами практично у всіх медіа цього року скоротяться (винятком може стати інтернет). У пресі, за прогнозами, цей показник скоротиться з майже 1,5 млрд. грн. за підсумками 2008 р. до 1,37 млрд. грн. "Основні фактори, які впливають на падіння обсягу реклами в пресі, - це зменшення обсягів розміщуваної реклами такими групами рекламодавців, як транспорт, нерухомість, фінанси та страхування, а також перетікання значної частини рекламних бюджетів у телевізійний сегмент. Особливо це стосується реклами, спрямованої на аудиторію з доходом "середній і нижче", - говорить Наталя Бойко, директор зі стратегічного маркетингу "Медіа Інвест Груп". Тому видавці вирішили боротися не за FMCG-Рекламодавця, а за інтерес компаній, товари та послуги яких розраховані на більш високозабезпеченого споживача. Зокрема, у хід іде аргумент, що з поліпшенням фінансового статусу аудиторії спостерігається значне ослаблення довіри до телебачення як рекламоносія. Це підтверджує і дослідження MMI 2008/3+4 (w Affinity) компанії TNS, згідно з яким індекс довіри малозабезпечених споживачів до реклами на телебаченні становить 120 пунктів, у той час як до реклами в газетах і журналах - 119 і 103 відповідно. Цей же індекс для категорії "високозабезпечені" для ТВ становить лише 74, а для газет і журналів - 109 і 107.
Не варто забувати і роль рекламних агентств, яким вигідніше розміщувати рекламу саме на телебаченні. "Все дуже просто: людських, часових і матеріальних витрат при розміщенні на ТВ менше. При тому самому відсотку знижки розміщення на ТВ приносить більше грошей", - відзначає Сергій Чернявський, керівник експертної групи Української асоціації видавців періодичної преси.
При цьому часом у погоні за заробітком забуваються або свідомо ігноруються очевидні речі. "Преса, на відміну від телебачення, більш направлена на цільові аудиторії, особливо це стосується вузьких аудиторій, які не досягає телебачення. По-друге, преса, як ніякий інший носій, формує довіру і лояльність до бренда. Тобто глибина і якість рекламної кампанії без використання преси значно знижується", - впевнена пані Бойко.
Втім, деякі видавці головним конкурентом преси як каналу комунікації вважають зовсім не телебачення. "Особисто я одним з основних конкурентів преси вважаю те, що ми називаємо зовнішньою рекламою.
У Європі зовнішня реклама ніде не займає такої великої питомої ваги, як у нас. У нас же багато реклами йде від преси саме в зовнішню рекламу. Хоча б у силу того, що реклама в пресі і зовнішній рекламі практично ідентична. Це той самий принт, той самий стаціонарний візуальний контент, який, взагалі-то, може бути розміщений як на щиті, так і в пресі", - вважає Ігор Ляшенко, президент видавництва "Економіка".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас